Netanjahu otvorio izložbu u UN, kritikovao protivnike

Netanjahu je prisutnima skrenuo pažnju na znak na ulazu na kome piše da je sadržaj izložbe isključivo odgovornost sponzora i da njeno održavanje u prostorijama UN ne podrazumeva podršku svjetskog tijela

76 pregleda1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
08.03.2018. 20:23h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu otvorio je danas izložbu o Jerusalimu u Ujedinjenim nacijama još jednom potvrdivši izraelski stav da je taj grad vječna prijestonica jevrejskog naroda, nasuprot namjeri Palestinaca da u istočnom Jerusalimu bude sjedište njihove buduće države.

Netanjahu je posjetio UN prvi put nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp 6. decembra proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela. Generalna skupština UN je ubrzo potom velikom većinom glasova (128 zemalja se svrstalo uz Palestince) osudila tu odluku, proglasivši je nevažećom.

Izraelski lider je izjavio da izložba koja prikazuje prisustvo Jevreja u Jerusalimu vijekovima pre hrišćanske ere jasan pokazatelj da dugu istoriju tog grada njeguju Izraelci i prijatelji jevrejskog naroda, kao i prijatelji istine, a poriču oni koji hoće da izbrišu njihovu istoriju i vezu Jevreja sa zemljom i tim njihovim vječnom glavnim gradom.

Netanjahu je prisutnima skrenuo pažnju na znak na ulazu na kome piše da je sadržaj izložbe isključivo odgovornost sponzora i da njeno održavanje u prostorijama UN ne podrazumeva podršku svjetskog tijela.

"Naravno da ne predstavlja UN. Predstavlja istinu i mi ćemo nastaviti da govorimo istinu i govorimo istinu svugde, uključujući UN", rekao je Netanjahu.

Takođe je rekao da takva izložba ne bi bila moguća prije deset godina a da će za deset godina biti neophodna.

"Mi mijenjamo svijet. Mi mijenjamo poziciju Izraela u svijetu i iznad svega jasno dajemo do znanja da se borimo za istinu i za naša prava. Takođe se borimo za bezbjednost", rekao je premijer Izraela.

U UN su izloženi predmeti iz 8. i 9. vijeka prije nove ere koji su prvi poznati istorijski dokazi o biblijskom kralju Davidu, uključujući i pečat s hebrejskim natpisom "Netanjahuu (božjem daru, Božidaru) sinu Jauša" iz 7. vijeka prije nove ere.