Ovo su kandidati za ombudsmana: Na listi Jasavić, Vučinić, Lacmanović...

Ombudsmana bira Skupština Crne Gore, na predlog predsjednika države

6628 pregleda15 komentar(a)
Kandidatkinja: Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
01.10.2019. 18:02h

Azra Jasavić, Jelena Ružičić, Nebojša Vučinić, Nikola Belada, Radenko Lacmanović, Siniša Bjeković, Valentina Radulović Šćepanović i Zdenka Perović su kandidati za novog zaštitnika ljudskih prava i sloboda (ombudsman).

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, na Javni poziv za predlaganje kandidata za zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji je raspisao predsjednik Crne Gore, 1. septembra 2019. godine, a koji je bio otvren do 27. septembra 2019. godine, dostavljeno je deset obrazloženih predloga, od kojih dva kao nepotpuni nijesu razmatrani.

"Na osnovu potpunih i blagovremenih predloga dostavljenih od strane zainteresovanih stručnih i naučnih institucija i nevladinih organizacija, čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda, objavljujemo listu kandidata za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. O održavanju najavljenih konsultacija, ovlašćeni predlagači kandidata za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, biće uredno obaviješteni", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ombudsmana bira Skupština Crne Gore, na predlog predsjednika države.

Dosadašnji ombudsman Šućko Baković ispunio je uslove za starosnu penziju.