Serž Gnabri - loš za VBA i Pjulisa, perfektan za Bavarce i Njemačku

Napadač Bajerna blistao u Londonu - dao je četiri gola Totenhemu tri i po godine nakon što ga je VBA odbacio

4036 pregleda0 komentar(a)
Još jedna mlada snaga njemačkog fudbala: Serž Gnabri, Foto: Reuters

Ponizio je Totenhem usred Londona na najvećoj sceni Lige šampiona, a prije tri i po godine nije bio dorastao ni davljeniku Vest Bromu u engleskoj Premijer ligi. Serž Gnabri - momak koji je u utorak dao četiri gola Sparsima u dresu Bajerna u pobjedi 7:2 - ličnost je broj jedan u evropskom fudbalu posljednja dva dana.

Gnabrijev napredak od kada je u avgustu 2016. stigao u njemačku Bundesligu (Verder) mogao je da primijeti i fudbalski laik, ali više nema dileme da je 24-godišnji napadač dostigao vrhunski nivo - pokazuje to u Bajernu i u selekciji „elfa”, gdje je već jedan od važnijih igrača u koncepciji Joahima Leva.

ATLETIČAR I FUDBALER

Čudan je Gnabrijev sportski put. Rođen je u Štutgartu, otac mu je iz Obale Slonovače, majka je Njemica, a kao dječak je prvo počeo da se bavi atletikom. Kada je Arsen Venger 2011. godine platio 100 hiljada funti „švabama” došao je momenat da se „upale lampice” s obzirom na to da je francuski trener poznat po tome da je rijetko kada u karijeri pogriješio u procjeni s mladim igračima.

Gnabri je u Arsenalu, međutim, imao sporednu ulogu. Za prvi tim je za tri sezone nastupio dvadesetak puta, a onda u januaru 2016. otišao na pozajmicu u VBA kod menadžera Tonija Pjulisa. Došao je da bi igrao, ali to nije bilo to...

- Serž je došao kod nas da igra, ali on nije na tom nivou da bi mogao da bude na terenu u kontinuitetu - rekao je Pjulis dvadesetak dana nakon što je Gnabri stigao u Birmingem.

Nekoliko mjeseci kasnije Gnabri je „pobjegao” u Bundesligu, pokazao kvalitet u Bremenu, a onda i zaslužio poziv Bajerna.

Bavarci su ga prvo otkupili za osam miliona, potom poslali u Hofenhajm, gdje je dovoljno sazreo da postane dio mašinerije Nika Kovača. Vjeruje se da je upravo period u Hofenhajmu pod komandom mladog trenera Julijana Nagelsmana profilisao Gnabrija kao timskog igrača...

SJEVERNI LONDON JE OBOJEN U CRVENO

Gnabri je postao prvi igrač u istoriji Lige šampiona koji se upisao četiri puta u drugom poluvremenu. Za samo 35 minuta duela sa Sparsima je izjednačio učinak Harija Kejna od četiri pogotka na novom stadionu Totenhema. As Bajerna nije zaboravio istoriju u Arsenalu, pa se potrudio i da dodatno iznervira navijače Totenhema, najvećeg rivala „tobdžija”.

2015. godine se desilo posljednji put da jedan fudbaler postigne četiri gola u Ligi šampiona - u pitanju je Kristijano Ronaldo, koji je izrešetao mrežu Malmea. Gnabri je, međutim, prvi fudbaler ikada koji je dao četiri gola u jednom poluvremenu meča Lige šampiona

- Nevjerovatan je osjećaj kada date četiri gola. Siguran sam da su i navijači Arsenala uživali - rekao je Gnabri. Njemački mediji posjećaju na Levovu rečenicu:

- Dok sam selektor Gnabri će uvijek igrati.

A engleska javnost napominje na kojem je sada nivou Gnabri, a na kojem VBA tri i po godine nakon rastanka:

„U momentima kada je Gnabri rušio Totenhem, VBA je gubio od Lids junajteda u Čempionšipu”, naveo je BBC.

NEGATIVNI REKORDI TOTENHEMA

Menadžer Maurisio Poketino nije mogao da zaustavi brodolom - nakon prvog poluvremena koje je bilo uzbudljivo (Totenhem je vodio, Bajern preokrenuo na 2:1) uslijedila je rapsodija njemačkog velikana.

- Sada je najvažnije da ostanemo tim, da situaciju u kojoj se nalazimo riješimo svi zajedno - rekao je Poketino.

Debakl Sparsa je najubjedljiviji poraz engleskih timova u Evropi na svom terenu, ali i prva utakmica u 137-godišnjoj istoriji kluba da je kod kuće primio sedam golova.

Totenhem je posljednji put primio sedam golova još 1996. godine kada je u Premijer ligi izgubio od Njukasla - 7:1, dok je Poketinov najteži poraz do prije dvije noći bio protiv Real Madrida (5:0) još dok je vodio Espanjol (2012