"Ovo će biti ravno dolasku čovjeka na mjesec": Kenijac želi da pomjeri granice

"Do sada sam trčao za zlato i za rekorde, a ovo je borba istoriju. Ako uspijem, to će biti značajno za svijet sporta, kao što je za čovječanstvo značio dolazak čovjeka na mjesec", kazao je Kipčoge

2349 pregleda0 komentar(a)
Eliud Kipčoge, Foto: AP

Istorija bi mogla da bude ispisana u subotu ujutro u Beču, a prognoze su da hoće - Eliud Kipčoge, kenijski maratonac, pokušaće da postane prvi čovjek koji je 42 kilometra i 195 metara istrčao za manje od dva sata.

Kipčoge (34) je najbolji maratonac današnjice, svjetski rekorder (2:01:39), zbog čega je odbabran da se upusti u trku sa vremenom i sa samim sobom, na stazi u bečkom Prateru.

Organizatori ovog poduhvata, koji je nazvan "Ineos 1:59 Challenge" pokušaće da "stvore" idealne uslove za pokušaj obaranja granice snova, tako da se još ne zna kada će Kipčoge krenuti - čeka se detaljna vremenska prognoza (jačina vjetra, temperatura i vlažnost vazduha...), tako da se zna da će start biti između pet i osam sati ujutro.

"Do sada sam trčao za zlato i za rekorde, a ovo je borba istoriju. Ako uspijem, to će biti značajno za svijet sporta, kao što je za čovječanstvo značio dolazak čovjeka na mjesec", kazao je Kipčoge.

Prije godinu i po Kipčoge je u Monci pokušao da obori granicu od dva sata, ali nije uspio - u projektu, koji je vodila kompanija "Nike", falilo mu je 25 sekundi.

"U nogama imam to vrijeme, ali sve je u glavi. Ako budem mentalno spreman, uspjeću", rekao je Kipčoge.