Ne miče s mjesta: Sedam godina od postavljanja kamena temeljca za Eko zgradu

Prvobitni rok za završetak radova - 2014. godina davno je probijen

8552 pregleda4 komentar(a)
Zgrada planirana u blizini Rektorata

Gotovo sedam godina je prošlo od postavljanja kamena temeljca za izgradnju Eko zgrade, zajedničkog projekta crnogorske i italijanske vlade, koja je namijenjena Ministarstvu održivog razvoja i turizma i studijskoj jedinici ekologije Univerziteta Crne Gore.

Na svečanom obilježavanju početka radova u novembru 2012. godine izgradnja ovog objekta, u okviru Sporazuma o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, najavljena je kao kruna partnerstva dvije države.

“Ovo što radimo je nešto što će ostati. Veoma konkretan znak zajedničkih poslova Crne Gore I Italije, i nadam se dobar za budućnost”, kazao je 12. novembra 2012. Korado Klini, ministar zaštite životne sredine kopna i mora Italije.

Prvobitni rok za završetak radova - 2014. godina davno je probijen.

Međutim, nije jedini.

Iako su TV Vijesti iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ranije kazali da bi ova zgrada, vrijedna 13 miliona eura, trebalo da bude gotova do kraja ove godine, stanje na terenu pokazuje da će i taj rok biti probijen. Ne samo što se kraj radova ne nazire, već se čini da oni nisu ponovo ni počinjali.

Crnogorski udio u prvoj fazi izgradnje iznosi blizu 44 odsto, a ostatak je obaveza Italijana. Iako tvrde da projekat eko-zgrade nije doveden u pitanje, u MORT-u, baš kao i ranijih godina, i za ovo kašnjenje krive italijanske partnere.

“Usporena realizacija je posljedica usaglašavanja internih procedura kod nadležnih institucija Republike Italije, a koje se odnosi na obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstava u njihovom budžetu. Iznos istih nije precizno definisan već okvirno, jer zavisi od vrste i obima radova koje je neophodno definisati od strane izvođača, u prisustvu nadzora i predstavnika naših i italijanskih institucija. Ovo iz razloga jer se radi o složenom građevinskom objektu – u projektantskom i izvođačkom smislu", saopšteno je iz MORT-a.

A kada bi, barem okvirno, ova zgrada konačno mogla da bude završena, iz Ministarstva nam nisu kazali. Do tada, ova prilično velika bijela konstrukcija narušavaće izgled jednog od elitnijih djelova Podgorice.