Apeluju na privrednike da na propisan način odlažu otpad

"Zdrava životna sredina i komunalni red i i čistoća nemaju alternativu", poručuju iz Autonomnog građanskog pokreta

505 pregleda0 komentar(a)
Nakon intervencije nadležnih, Foto: Autonomni građanski pokret

Autonomni građanski pokret apelovao je na sve privrednike da postupaju u skladu sa zakonom i da na propisan način počnu da odlažu komunalni i građevinski otpad.

Danas je, kako tvrde, u krugu magacina privrednog društva Higijena DOO, Podgorica, koje se nalazi u prostoru nekadašnjeg komplekasa 13. jul u Spužu, na udaljenosti 300 metara od osnovne škole, nepoznati pojedinac zapalio dvije gomile sa otpadom koji je sadržao i plastične supstance, koje su, kako su kazali, veoma oštrog i neprijatnog mirisa.

"Po uočavanju dima, obratio nam se nezadovoljni mještanin sa molbom da reagujemo. Pozvali smo Vatrogasnu službu iz Danilovgada, koja je brzom intervencijom ugasila obje vatre. Na teren je po našem pozivu u toku gašenja stigao i ekološki inspektor koji je konstatovao stanje i u daljem inspekcijskom nadzoru naložio privrednom društvu Higijena DOO da sanira nastalu štetu na zemlji, te da na propisan način ukloni sav otpadni materijal koji se nalazi na prostoru u krugu magacina i pored ograde koja se nalazi u njihovoj nadležnosti, i najavio da ako se ne postupi po istom nalogu inspekcija će kazniti preduzeće", stoji u saopštenju Autonomnog građanskog pokreta.

Iz tog pokreta ukazuju da saradnja mještana, lokalnih aktivista i inspekcija može dati rezultat u zaštiti životne sredine i "očuvanju čistog vazduha na koji imamo pravo".

"Kao i što smo najavili, sada to i potvrđujemo, svim privrednim društvima koja se ne pridržavaju komunalnog reda i ekoloških standarda u naseljima oko Spuža podnijeti ćemo prijave! Apelujemo na sve privrednike da krenu konačno da postupaju u skladu sa zakonom, te prestanu da zagađuju životnu sredinu i da na propisan način počnu da odlažu komunalni i građevinski otpad. Autonomni građanski pokret je čvrstog stava da zdrava životna sredina i komunalni red i i čistoća nemaju alternativu", zaključuje se u saopštenju.