URA: Nrekić o borovoj šumi priča kao o lososu, sve miriše na korupciju

"Da bi sve bilo jasno javno pitamo gradonačelnika "eksperta za uzgoj lososa" da javno odgovori kako može parcela koja je procijenjena na nekih 500 eura po metru kvadratnom biti šuma pete kategorije?"

1696 pregleda2 komentar(a)
GP URA Ulcinj, Foto: GP URA

Građanski pokret URA saopštio je danas da predsjednik Opština Ulcinj Ljoro Nrekić o borovoj šumi priča kao o lososu, a da sve miriše na korupciju.

Nrekić je prije dva dana kazao da gradnje hotela i stanova neće biti na parcelama koje su definisane kao šuma pete kategorije.

"Smiješno ali i tužno je slušati ovih dana kako se predsjednik opštine, koalicioni partneri i Vlada Crne Gore igraju sudbinom Ulcinja. Od milijarde u Mavrijanu, lososa u Port Mileni, novog hotela Lido, novih bulevara i drugih infrastrukturnih investicija, toga da opština postaje i sama divlji graditelj, račun u blokadi, DRI nam daje negativno mišljenje (duplu negativnu ocjenu) pa do borove šume pete kategorije", istakli su iz GP URA.

Oni su dodali da radi građana žele da kažu istinu o ovom slučaju.

"Prvo predmetna parcela koju lokalna vlast želi da proda Vladi nije unutar DUP Borova šuma nego u zahvatu DUP-a Hoteli i vile koji obuhvata prostor od bivšeg hotela Galeb do hotela Albatros i da su nebuloze priče da tu neće biti planirana gradnja. Da bi sve bilo jasno javno pitamo gradonačelnika "eksperta za uzgoj lososa" da javno odgovori kako može parcela koja je procijenjena na nekih 500 eura po metru kvadratnom biti šuma pete kategorije? Ko je taj investitor koji bi dao 500 eura po metru kvadratnom za šumu pete kategorije, ili ko je taj investor koji bi dao tri miliona eura za zelenilo, a da ima zabarnu gradnje. Ima li to negdje u svijetu i mislite li da neko može povjerovati u vaše nebuloze", navodi se u saopštenju GP URA.

Nrekić(Foto: Samir Adrović)

Iz te partije su kazali i da je Vlada htjela da pomogne Ulcinju ona bi preuzela na sebe dugovanje na osnovu sudskog spora k1, jer opština nije sam tim imala ništa.

"Ali njihove namjere su davno jasne kao dan. Sa druge strane, mogla je naci neđe drugo šumu pete kategorije, i staviti kao pokriće. Drugo, da bi do kraja demaskirali korpcionaške namjere, građane podsjećamo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) započelo izradu dva detaljna plana (DUP-a) koji pokrivaju pojas od Galeba do Velike plaže na jako netransparentan način i grubo kršeći pravo lokalne samouprave i građana da odlučuju o prostornom planiranju kao osnovne funkcije jedne lokalne samouprave. To su započeli prije nego što su počeli da nude kompenzaciju. Da je sve neozbiljno, govori i podatak da se za izradu oba plana izdvojilo svega 13.000 eura, što je toliko malo, da za taj novac ne bi radili ni arhitekte pripravnci, odnosno sve ukazuje da cijeli posao miriše na korupciju. Pitamo zato graodonačelnika i Vladu, kako je moguće da se radi DUP, a da tu nije predviđena gradnja? Šta će plan ako nema gradnje? Zašto pričate nešto što nema nikakvog smisla?", poručili su iz GP URA.

Oni navode i da svi građani koji protestuju ili podržavaju inicijativu su maksimalno dobronamjerni.

"I prestanite da ih prebrojavte. Ima nas iz svih partija, nacija i vjera. Cilj je da sačuvamo mrvice naše opštine koje su nam preostale, odnosno u konkretnom slučaju pluća našeg grada. Zato pozivamo MORT da pod hitno povuče odluku o izradi DUP-a Hoteli i vile visoke kategorije i da posluša glas građane. Naša opština ima mnogo drugih mjesta gdje može da se razvija kao nijedna druga opština u Crnoj Gori. Ulcinj se mora se okrenuti sopstvenom radu i interesu građana. Znamo mi da ta lokacija nece niđe, kao što je i Valdanos i dalje đe je bio, samo što masline trunu, i Solana je đe je bila, samo je razorena, opljačkana i zatvorena. Borovu šumu ne damo. Istina je da je Vaša priča smiješna i zabavna, ali samo do onog trenutka do kada ne shvatimo da ste u ovaj štetan aranžman za Ulcinj uvukli direktno ili indirektno 30 od 33 odbornika i po svemu sudeći ministra finansija Darka Radunovića koji je realizator ove akcije", zaključuje se u saopštenju GP URA.