Stanišić tvrdi da vrtić ima adekvatno dvorište, ministarstvo bez konkretnog odgovora

Iz Ministarstva prosvjete neće da se izjašnjavaju dok ne dobiju zvaničnu informaciju od ustanove

1690 pregleda0 komentar(a)

Nevladina organizacija KOD objavila je na svojoj Fejsbuk stranici video snimak dječjeg vrtića “Ljubović” na Zabjelu, čije dvorište izgleda ovako:

Screenshot

U KOD-u objašnjavaju da ovakav prostor nije adekvatno rješenje za boravak djece.

„Prostor je zakupljen usred gradilišta, bez lista nepokretnosti, bez transparentnog procesa“, navodi se u snimku.

Zato je nevladina organizacija pitala direktora vrtića predškolske ustanove "Đina Vrbica", Vuka Stanišića, da li zgrada ima upotrebnu dozvolu. On im je odgovorio da nema tu informaciju. S druge strane, Stanišić nema dilemu da ovaj vrtić ima odgovarajuće dvorište.

„Naravno da ima. Imajući u vidu da međunarodni standardi i crnogorski pozitivni zakonski propisi u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja predviđaju da vrtići ima sopstveno dvorište, nikada ne bi zakupili prostor koji to nema“, kazao je Stanišić.

Stanišić je u odgovorima KOD-u naveo i da je u vrtić „Ljubović“ upisano više od stotinu djece, a da ih dnevno dolazi između 80 i 85.

Zato je Televizija Vijesti pitala Ministarstvo prosvjete da li u ovakvom ambijentu za učenje i igru djece vide razlog za hitnu reakciju. Konkretan odgovor je izostao.

“Povodom ovih navoda, zatražili smo zvaničnu informaciju od navedene ustanove, nakon čega ćemo se odrediti u vezi sa ovim slučajem”, navode iz ministarstva.

I dok djecu i roditelje na izlasku iz zgrade čeka gradilište, iz KOD-a navode i da je onemogućen i komotan ulaz u vrtić jer je ispod garaža.