Šampioni i meteori: Ko su bili najbolji mladi fudbaleri svijeta i kako se odvijala njihova karijera

Prije dvije godine za najboljeg igrača SP za igrače do 17 godina proglašen je Fil Foden iz Mančester sitija

1996 pregleda0 komentar(a)
Toni Kros na šampionatu za igrače do 17 godina

U Brazilu sjutra počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu za igrače do 17 godina.

Na scenu stupaju budući asovi, za neki od njih uskoro će čuti cijeli svijet, ali ima i primjera da blistavi početak karijere i meteorski uspon ne znači mnogo.

Recimo, 1997. godine, na prvenstvu koje je održano u Egiptu, za najboljeg igrača proglašen je Španac Serhio Santamarija, koji je kasnije za prvi tim Barselone odigrao ukupno šest mečeva, jednom nastupio za mladu selekciju "furije".

Na istom turniru igrao je - Ronaldinjo, jedan od najboljih fudbalera svih vremena, koji, eto, nije, bar zvanično, bio najbolji u svom uzrastu, iako je Brazil osvojio titulu.

Prije 10 godina, na prvenstvu u Nigeriji, za najboljeg fudbalera turnira proglašen je Nigerijac Sani Emanuel, koga je odmah uzeo Lacio. Četiri godine kasnije Emanuel je završio karijeru, jer nije uspio u fudbalu - posljednji klub mu je bio švedski četvrtoligaš Oskarshamns.

Na turniru 2011. godine zablistao je Meksikanac Hulio Gomes, koji nikada nije igrao za seniorsku selekciju, a posljednji klub mu je bio meksički drugoligaš Loros.

Na istom šampionatu igrali su, recimo, Rahim Sterling, Emre Džan i Memfis Depaj.

Prvenstvo 1995. godine obilježio je fudbaler iz Omana - Mohamed Amar Al-Katiri, a ne Pablo Aimar, Esteban Kambijaso ili Hari Kjuel.

Na šampionatu u Japanu dvije godine ranije igrali su Franćesko Toti, Nvankvo Kanu i Hidetoši Nakata, a za najboljeg igrača proglašen je Danijel Ado iz Gane.

Ima, naravno, i suprotnih primjera, kao što su Toni Kros (najbolji igrač 2007), Sesk Fabregas (2003), koji su postali svjetske zvijezde i sa klubovima i nacionalnim timovima osvojili sve što su mogli...

Prije dvije godine za najboljeg igrača SP za igrače do 17 godina proglašen je Fil Foden iz Mančester sitija.