Vranjak za strance atrakcija, za domaće biznismene smetnja

Dio koliba najstarijeg eko katuna i jednog od simbola Kolašina biće srušen zbog potreba Ski centra Kolašin 1600. Iz MORT-a tvrde da su nelegalno sagrađene

5861 pregleda6 komentar(a)
Jedna od prepoznatljivih koliba na Vranjku, Foto: Dragana Šćepanović

Dio koliba u prvom eko katunu u Crnoj Gori, starog više od 150 godina i jednog od prepoznatljivih simbola Kolašina, u blizini Ski centra Kolašin 1600, u narednom periodu biće srušene, odnosno, uklonjene. Na osnovu onoga što je “Vijestima” rečeno u Direktoratu za inspekcijske polove Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), ne može se zaključiti o kojem broju takvih objekata je riječ. Međutim iz tog Direktorata su saopštili da će „objekti, izgrađeni bez odgovarajućeg odobrenja za gradnju ili postavljanje objekta, kao i objekti izgrađeni suprotno važećem planskom dokumentu biti porušeni ili uklonjeni po utvrđenoj dinamici, odnosno, planu izvršenja rješenja o rušenju. To se odnosi, i na one objekte „koji se ne nalaze na orto-foto snimku“.

Urbanističko-inspekcijski nadozor u katunu Vranjak, tvrde u Direktoratu, obavljen je po službenoj dužnosti, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

„Postupajući inspektori izvršili su inspekcijski nadzor za 48 objekata i započeli inspekcijski postupak za još 11 objekata na kat. parcelama 900/6, 900/8, 900/10 KO Smrčje, na lokaciji Skiljališta Kolašin 1600. Oko 50 prisutnih vlasnika objekata bilo je na licu mjesta prilikom inspekcijske kontrole i upoznati su sa predmetom vršenja inspekcijskog nadzora. Upravni postupak je u toku”, piše u odgovorima „Vijestima“ iz Direktorata.

Kako objašnjavaju, „inspekcijski procesuirani objekti, za koje se u postupku, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata su utvrđeno nezakonito izgrađeni, odnosno nelegalni“.

Kolibe na Vranjku(Foto: Dragana Šćepanović)

Vlasnici objekata u tom katunu minulih dana nijesu željeli da imenom i prezimenom pričaju sa novinarima, o mogućnosti rušenja i uklanjanja koliba. Kažu da strahuju da će davanjem izjava medijima razljutiti nadležne. Ipak, podsjećaju da su, kako kažu njihovi preci na osnovu običajnog prava, vjekovima koristili katune na tom dijelu Bjelasice. Podsjećaju i na značaj tradicionalnog načina života na katunima i mogućnost turističke valorizacije.

Pomoć su, kažu nezvanično, zatražili i od lokalne vlasti, a očekuju da se povodom najave rušenja dijela ili cijelog katuna, oglasi i ministar poljoprivrede Milutin Simović. Kako objašnjavaju, gotovo svi su podnijeli zahtjeve za legalizaciju objekata. Tvrde i da je inspekcijski nadzor obavljen na incijativu uprave Ski centra Kolašin 1600. Kada su se početkom sedmice sastali sa inspektorima, tvrde, rečeno im je da će većina koliba biti porušena.

Iz državnog preduzeća Skijališta Crne Gore, u čijem sastavu je taj ski centar, „Vijestima“ je rečeno da su „identifikovali više nelegalno izgrađenih objekata na i oko trase budućih ski staza“. Oni podsjećaju da su korisnici prostora u skladu sa Prostornim planom posebne namjene za područje Bjelasice i Komova. Zbog toga su, naglašavaju, dužni da obavijeste nadležne institucije o svim promjenama u prostoru, koje su suprotne zakonu i izvršene bez odobrenja nadležnih organa.

„Te činjenice dostavljene su nadležnim organima, radi preuzimanja daljih aktivnosti iz njihove nadležnosti. Izgradnja Ski centra Kolašin 1600 predstavlja primjer poštovanja zakonskih odredbi. Uvjereni smo da se jedino poštovanjem zakona, kojim je uređen postupak izgradnje objekata i zaštite životne sredine mogu iskoristiti prirodni potencijali, na opštedruštveno prihvatljiv način”, kazao je direktor tog preduzeća Miloš Popović.

Privredni i turistički potencijali sjevera, tvrdi on, mogu se valorizovati kroz minimalnu i strogo kontrolisanu intervenciju u porostoru, ali ne na uštrb životne sredine.

Popović smatra da će upravo Ski centar Kolašin 1600 i ostali ski centri na Bjelasici biti podstrek za razvoj oživljavanja katuna, poljoprivrede, stočarstva, eko turizma. Međutim, kako objašnjava, sve mora biti u saglasju sa zakonom o izgradnji objekata i zaštitom životne sredine.

Kolibe građene po uzoru na one od prije 100 godina

Prema podacima lokalnih hroničara, katun Vranjak star je preko 150 godina. Običajnim pravom, katune na tom dijelu Bjelasice koristilo je više kolašinskih bratstava. Na tom katunu je sada samo pet-šest onih koji se aktivno bave stočarstvom, ali su mnoge kolibe i vikend kuće izgrađene minulih decenija. Mještani kažu da je na taj način konačno “oživljen” katun.

Na tom dijelu planine je i prvi turistički eko katun u Crnoj Gori, koje je dio najatraktivnije turističke ponude Kolašina. Drvene kolibe u tom naselju građene su po uzoru na one u kojima su i prije 100 godina ljeti živjeli stočari tog kraja, a u njima, uglavnom, odmaraju strani turisti.

Bećirović i Uljaj planiraju hotel i apartmane za prodaju

Albanski biznismen Baškim Uljaj i crnogorski Zoran Ćoćo Bećirović lani su postali zakupci oko 272.000 metara kvadratnih zemljišta u neposrednoj blizini katuna Vranjak i Ski centra Kolašin 1600. Oni su to zemljište zakupili na 90 godina, sa pravom da na njemu grade hotel, turističko naselje i vile i apartmane za prodaju.

Prema uodluci Vlade krajem jula prošle godine, državni budžet će od tog posla dobiti 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta i 0,1 odsto od neto dobiti investitora. To je godišnje 27.000 od zakupa i 1.000 eura od svakog miliona koji zarade. Ugovorom je određeno da zakupac može steći pravo svojine nad zemljištem na kom je objekat izgrađen.