NVO: Stanje Tare na trasi auto-puta možda i gore nego prošle godine

“Krajnji je čas da u Vladi, u prvom redu prvo premijer, a i resorni ministar, urade nešto kako bi se stanje na terenu saniralo", kazao je direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac

4444 pregleda9 komentar(a)
Sa današnjeg obilaska radova, Foto: Borko Ždero
28.10.2019. 19:05h

Stanje Tare, na trasi auto-puta, možda je i gore nego prošle godine, kada je javnost prvi put obaviještena o uništavanju prirodnog toka ove rijeke.

To je danas saopštio civilni sektor tokom obilaska dijela toka, na trasi mostova Tara 1 i Tara 2.

“Krajnji je čas da u Vladi, u prvom redu prvo premijer, a i resorni ministar, urade nešto kako bi se stanje na terenu saniralo. Prije svega, smatram da apsolutno mora postojati odgovornost. I dok neko ne ode u zatvor, nećemo imati drugačiju praksu na ovom dijelu gradilišta”, ocijenio je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Milovac je kazao da je cilj današnjeg obilaska bio da se predstavnici civilnog sektora, ali i medija, uvjere da li je bilo koja preporuka domaće javnosti, ali prije svega Evropskog parlamenta, Evropske komisije a naročito UNESCO-a sprovedena na terenu.

Za razliku od prošlogodišnjeg, Evropska komisja u izvještaju o Crnoj Gori u 2019. godini pominje Taru u dijelu koji se tiče poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske primjene.

Sa obilaska dijela gradilišta(Foto: Borko Ždero)

Brisel poručuje da Crna Gora treba da preduzme hitne mjere kako bi očuvala i unaprijedila ekološka vrijednost zaštićenih oblasti, među kojima je i rijeka Tara.

U dijelu koji se tiče poglavlja 27 poručuje se i da bi nadležni trebalo da precizno procijene, ali i spriječe potencijalne negativne ekološke uticaje izgradnje autoputa preko područja ove rijeke.

“Vidjeli smo da su sve one deponije koje je MANS otkrio unazad godinu dana i dalje su vrlo aktivne. Ni Vlada ni CRBC nijesu uradili apsolutno ništa da se to promijeni,” kazao je Milovac.

MANS je zbog situacije na ovom dijelu autoputa ranije podnio krivične prijave, između ostalog, protiv ministara održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića.

Milovac je kazao da Crna Gora kao država nije poslala poruku da je uništavanje Tare krivično djelo.

Direktor NVO “Ozon” Aleksandar Perović je kazao da je posjeta imala za cilj da se svi uvjere o kakvom stepenu uništenja zaštićenog objekta rijeke Tare se govori.

“Definitivno, ko god svojim očima vidi šta je ovdje urađeno, jasno je da nije postojala nikakva politika. Održiva zaštita, smanjenja negativnog uticaja na biodiverzitet, na rječni ekosistem i naseljeno područje”.

Perović je kazao da su sve studije koje su radile evropske instituicije, izvještaj EK, svi su se osvrnuli na ovaj kontroverzni projekat, višemilionski, koji ne znam koliko generacija će plaćati ovu štetu.

“Pričinjena je šteta, koja tek treba da se procijeni. Jedan veoma važan segment svega toga je informisanje javnosti o pitanjima životne sredine, tokom pripreme, realizacije i finalizacije ovako velikog projekta. Moram da kažem da osnovano sumnjamo da je riječ o namjernoj politici Vlade da sakrije sve relevantne informacije o kvalitetu životne sredine, pogotovo one, koje su bile propisane, različitim elaboratima je bilo obavezno da budu dostupne javnosti”.