Serhatlić: Država će u Studentskom parlamentu imati konstruktivnog partnera, ali i kritičara

"Izazovi su nam već pred vratima – ove studijske godine je krenula implementacija najobimnije reforme sistema visokog obrazovanja"

100 pregleda0 komentar(a)
Sara Ariana Serhatlić, Foto: UCG
04.04.2018. 12:48h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) čestitao je 4. april - Dan studenata, i poručio da u predstojećem periodu ima misiju da tu populaciju učini kategorijom stanovništva čiji je glas čuje i čiji se interesi poštuju.

Predsjednica UCG, Sara Arianna Serhatlić, kazala je da ta organizacija, u ostvarenju nastojanja za kvalitetnijim studentskim životom, boljim standardom i uslovima studiranja, kao i kvalitetom visokog obrazovanja, zahtijeva nesebičnu podršku svih nadležnih državnih organa.

"Država će u nama imati kontruktivnog partnera, ali i kritičara. Samo tako smatramo da će naše djelovanje biti uspješno, a uslovi studiranja studenata Crne Gore bolji", poručila je Serhatlić.

Kako je navela, cilj djelovanja SPUCG je da se osvijetle problemi studenata, priča o ulozi studenata u crnogorskom društvu i odrede pravci djelovanja kako bi donosioci odluka imali jasne smjernice za unaprijeđenja u narednom periodu.

"Izazovi su nam već pred vratima – ove studijske godine je krenula implementacija najobimnije reforme sistema visokog obrazovanja", kazala je Serhatlić.

Prema njenim riječima, u SPUCG očekuju da će reforma zaživjeti i da će njeni pozitivni rezultati biti uskoro vidljivi.

"S obzirom na to da današnje društvo odlikuje dominantan problem nezaposlenosti mladih, visoka stopa nezaposlenosti je i prepreka za dugoročnu održivost, konkurentnost i razvoj države. Stoga od nadležnih državnih organa očekujemo snažnu reakciju i mjere koje bi stale na kraj ovom gorućem problemu", naglasila je Serhatlić.

Ona je ocijenila da su, u dijelu infrastrukture, najvažnija pitanja rekonstrukcija zgrade Tehničkih fakulteta, izgradnja fiskulturne dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, Kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju, rekonstrukcija i opremanje zgrade Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Među najvažnijim pitanjima su, smatra Serhatlić, rekonstrukcija krovne konstrukcije Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta političkih nauka, idejno rješenje dogradnje i nadogradnje objekta Arhitektonskog, kao i rekonstrukcija krovne i parking površine zgrade i kotlarnice Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

"SPUCG je podržao kandidovanje svih ovih projekata za Kapitalni budžet za 2019. godinu i od Vlade očekuje punu podršku realizaciji ovih planova od kojih u mnogome zavise uslovi i kvalitet studiranja naših kolega", kazala je Serhatlić.

Kako je navela, i na međunarodnom planu se djelovanje SPUCG pokazalo uspješnim, jer je nakon samo godinu članstva u Evropskoj studentskoj uniji dobio domaćinstvo 75. Skupštine te organizacije.

"Najveći događaj iz oblasti visokog obrazovanja i studentskih prava, koji okuplja lidere nacionalnih studentskih unija iz 39 država, organizovaće se krajem novembra i početkom decembra u Crnoj Gori", podsjetila je Serhatlić.

Ona je kazala da je organizacija tako prestižnog i masovnog događaja ujedno i čast i izazov za SPUCG, i da očekuju punu podršku Univerziteta Crne Gore i nadležnih državnih institucija u realizaciji tog projekta.

Serhatlić je dodala da SPUCG, i ove, kao i svih prethodnih godina, realizuje veliki broj aktivnosti povodom Dana studenata, koji se ove godine, kako je kazala, proslavlja na različite načine na gotovo svim univerzitetskim jedinicama Univerziteta Crne Gore.