April nikšićke kulturne scene

Predstavljen je program koji očekuje Nikšićane tokom ovog mjeseca: predstave, izložbe, revije filmova, promocije knjiga...

138 pregleda1 komentar(a)
Nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
03.04.2018. 07:53h

Izložbe, predavanja, filmovi, predstave, promocije knjiga, i ovog mjeseca su sastavni dio repertoara “Nikšićke kulturne scene”, a publika će imati priliku da isprati 20 programa. Konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen aprilski repertoar, bila je prilika da Vojislav Krivokapić, direktor JU “Zahumlje”, podsjeti na istorijat ustanove koja ove godine slavi 120 godina postojanja i koja će i tokom aprila organizovati niz programa.

“’Zahumlje’ možda nije najstarije pjevačko društo u Crnoj Gori i šire, međutim vjerovatno je posebno po tome što je od svog osnivanja pa do današnjih dana radilo u kontinuitetu”, kazao je Krivokapić. On je podsjetio da su prošle godine, po prvi put, organizovali dva festivala koji su okupila veliki broj umjetnika i veoma zapaženo prošla – Festival ulićnih svirača i Boem fest.

Kristina Radović je kazala da će “Zahumlje” tokom aprila organizovati crnogorsko veče, u sklopu koga će hor i folklorna sekcija prikazati dio najljepše kulturne baštine Crne Gore, dok će Književni klub “Poenta poetika” organizovati veče savremene crnogorske poezije, a biće organizovana i dramsko baletska predstava za djecu “Ko to tamo prlja”, u režiji Boška Đorđevića. Radović je kazala da će tokom prve sedmice aprila Luka Rakojević održati predavanje o stripu, a biće organizovana i izložba slika Milovana Mikija Radulovića.

Nikšićani su već navikli da im u goste dolazi Crnogorski simfonijski orkestar, pa će tako biti i ovoga puta. Radović je kazala da nijesu zaboravili ni pozorišnu publiku pa će tako biti izvedene predstave “Bog masakra” i “Znaš li đe ćeš”, a planiran je i koncert maturanata Muzičke škole “Dara Čokorilo”.

Knjige koje će tokom aprila biti promovisane su – “Ključanje i druge priče o divljim ženama”, izbor dr Aleksandre Nikčević Batrićević, “Lovac na tamu”, roman epske fantastike autora Dušana Jabučanina i “Komunisti Crne Gore i crnogorsko nacionalno pitanje 1919-1989”, autora dr Branislava Marovića.