Kalkulacije: Da li Barselona može da ostane bez osmine finala, evo šta je potrebno da se dogodi

PSŽ, Bajern i Juventus su u drugom krugu, dok Galatasaraj, Genk i Lil nemaju nikakvih šansi za plasman u drugi krug

4476 pregleda0 komentar(a)
Mesi na meču sa Šahtjorom, Foto: Reuters

Uoči posljednjih 180 minuta takmičenja po grupama Lige šampiona samo su tri kluba osigurala plasman u osminu finala - PSŽ, Bajern i Juventus, dok Galatasaraj, Genk i Lil nemaju nikakvih šansi za plasman u drugi krug.

GRUPA A: PSŽ (12), Real Madrid (7), BrIž (2), Galatasaraj (1)

Francuski prvak je osigurao prolaz u osminu finala, a ako u idućem kolu osvoji barem bod protiv RealA U Madridu potvrdiće i prvo mjesto u grupi.

Korak do plasmana u osminu finala je i "kraljevski klub" koji ima pet bodova više od Brižs.

Galatasaraj niti teoretski ne može u osminu finala, ali još je u igri za treće mjesto koje vodi u Ligu Evrope. Trenutno ima bod manje od Briža i odluka o trećem mjestu najvjerovatnije će pasti u idućem kolu u njihovom međusobnom susretu u Istanbulu.

GRUPA B: Bajern (12), Totenhem (7), Crvena zvezda (3), OlImpijakos (1)

Slična situacija kao i u grupi A. Bayern je osigurao prolaz, a pobjedom ili barem bodom u idućem kolu u Beogradu protiv Crvene zvezde osigurao bi i prvo mjesto. Totenham može potvrditi prolaz kod kuće protiv Olimpijacosa.

Za treće mjesto boriće se srpski i grčki klub, a odluka će najvjerojatnije pasti u zadnjem kolu u Pireju.

GRUPA C: Mančester siti (10), Dinamo (5), Šahtjar (5), Atalanta (1)

Grupa u kojoj sva četiri kluba mogu dalje. Siti je u najpovoljnijem položaju i pobjedom na Etihadu protiv Šahtjora osigurao bi prvo mjesto, ali i pomogao Dinamu u borbi za prolaz. Atalanta je u najtežoj poziciji i možda joj niti dvije pobjede neće biti dovoljne za osminu finala.

GRUPA D: Juventus (10), Atletiko Madrid (7), Bajer Leverkuzen (3), Lokomotiva (3)

Italijanski prvak je potvrdio prolaz u osminu finala gostujućom pobjedom u Moskvi protiv Lokomotive, a barem bod u idućem kolu kod kuće protiv Atletiko Madrida bio bi dovoljan torinskoj "staroj dami" za prvo mjesto. Pod uslovom da utakmica ne završi 3:3 ili nekim drugim remijem sa više golova.

Prolazu se mogu nadati i Bajer i Lokomotiva, posebino ako Juve pobijedi Atletiko. Tada bi neko od njih mogao doći španskom sastavu na bod zaostatka uoči posljednjeg kola. Za Ruse je važno što su slavili u Leverkusenu sa 2:1 zbog međusobnog skora s Bajerom.

GRUPA E: Liverpul (9), Napoli (8), Salcburg (4), Genk (1)

LiverpUl i Napoli najbliži su osmini finala, dok će se Salcburg po svemu sudeći preseliti u Ligu Evrope. Genk nema izgleda za ostanak u eliti, ali može da se nada drugom takmuičenju.

Evropski prvak će u idućem kolu na Enfildu tražiti pobjedu protiv Napolija koja bi mu i prije zadnjeg kola osigurala broj jedan.

Austrijanci bi za prolaz morali pobijediti Genk, a u zadnjem kolu i Liverul, te se nadati da će Belgijanci na italijanskom jugu zaustaviti Napolitance., što je teško za očekivati.

GRUPA F: Barselona (8), Borusijia Dortmund (7), Inter (4), Slavija Prag (2)

Barselona i Borusija najbliže su prolazu, dok bi Inter mogao preseliti u Ligu Evrope. Italijani se još mogu nadati i mjestu među 16 najboljih, ali trebaće im pomoć Barselone ili Borusije.

Interu bi bilo najbolje da Borusija u idućem kolu na Nou kampu pobijedi Barselonu, a potom da i oni osvoje tri boda protiv Katalonaca na San Siru u posljednjem kolu.

Tada bi Leo Mesi i društvo ostali bez osmine finala. U slučaju da Borussija i Inter imaju isti broj bodova, u prednosti su Italijani.

GRUPA G: Lajpcig (9), Lion (7), Zenit (4), Benfika (3)

Lajpcig je gostujućom pobjedom protiv Zenita (2:0) načinio veliki korak prema osmini finala. Ukoliko njemački sastav u idućem kolu kod kuće pobijedi Benfiku sigurno je unutra, a Njemcima bi možda mogao da bude dovoljan i bod.

Lion je, takođe, na pragu prolaza, ali moraće osvojiti barem bod u Rusiji protiv Zenita kojem će to biti zadnja šansa za lov na osminu finala.

Benfika ima najmanje izgleda za prolaz. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da duel Benfike i Zenita u posljednjem kolu u Lisabonu odlučuje o trećem mjestu.

GRUPA H: Ajaks (7), Čelsi (7), Valensija (7), Lil (1)

Za prva dva mjesta boriće se Ajaks, Čelsi i Valensija koji imaju po sedam bodova, dok će Lil teško i do Lige Evrope.

Najlakši raspored imaju amsterdamski "kopljanici" koji gostuju Lilu, a potom u Amsterdamu dočekuju Valenciju.

Valensjija u idućem kolu dočekuje Čelsi, a potom putuje u Holandiju.