Generalni sekretar Evropske federacije novinara: Evropa nije više raj za novinare

U Evropi je u posljednjih pet godina ubijeno 24 novinara, 13 novinara je ubijeno na teritoriji Evropske unije

445 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutieres izjavio je danas na Svjetskom forumu demokratije u Strazburu da je Evropa prestala da bude "raj" i bezbjedna sredina za novinare.

"U Evropi je u posljednjih pet godina ubijeno 24 novinara, 13 novinara je ubijeno na teritoriji Evropske unije", rekao je Gutieres u debati "Sloboda govora i zaštita novinara".

Veliki broj novinara se trenutno nalazi u zatvorima, naveo je generalni sekretar Evropske federacije novinara, dodajući da je Turska postala najveći "zatvor" za novinare u Evropi.

Prema njegovim riječima, loši uslovi su doveli do rastuće autocenzure među novinarima.

"Građani doživljavaju novinare kao čuvare demokratije, ali se čini da su ti čuvari izgubili zube… To me jako brine", rekao je on.

Gutieres je ocijenio da novinarstvo nije isto kao pre 20 ili 30 godina. Kako je naveo, mediji su odgovorni za sadržaj koji objavljuju, za razlliku od novinarstva na društvenim mrežama.

"To je piratsko novinarstvo", ocijenio je Gutieres.

Forum pod nazivom "Da li je demokratija ugrožena u informatičkom dobu" održava se od 6. do 8. novembra pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope.

Forumu prisustvuju predstavnici medija, aktivisti i politički lideri iz cijelog svijeta.

Svjetski forum demokratije u Strazburu predstavlja jedinstvenu platformu za donosioce odluka i aktiviste koji imaju priliku da razgovaraju o ključnim izazovima za demokratije širom svijeta. Ovo je osmi forum po redu.