Vanredno stanje u Veneciji, čeka se novi plimni talas

Po, najduža rijeka u Italiji, koja protiče sjevernim dijelom zemlje i prolazi kroz Torino, i danas se prati nakon što je njen vodostaj povećan za jedan metar u posljednja 24 sata nakon obilnih kiša

2001 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz Venecije, Foto: Reuters

U nekoliko italijanskih gradova na snazi su vanredna stanja posle obilnih kiša, uključujući Veneciju gdje se stanovnici i turisti spremaju za još jedan veliki plimni talas.

Grad, koji je u utorak pretrpio najgore poplave u posljednjih 50 godina, suočiće se danas sa plimnim talasom od oko 160 centimetara, saopštio je gradski centar za predviđanje plime.

Detalj iz Venecije(Foto: Reuters)

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro rekao je juče da se grad priprema za još jedan "težak dan", ali očekuje da će situacija biti manje dramatična od one u utorak kada je voda poplavila trgove, prodavnice, kuće i hotele.

Detalj iz Venecije(Foto: MANUEL SILVESTRI)

Brunjaro je rekao da je šteta u Veneciji procijenjena na oko jednu milijardu eura. Plimni talas u Veneciji 12. novembra dostigao je 187 centimetra.

Vlasti u Firenci i Pizi pažljivo prate situaciju na rijeci Arno, čiji se vodostaj, zbog obilne kiše, značajno povećao tokom protekle noći.

Detalj iz Venecije(Foto: ALBERTO LINGRIA)

Po, najduža rijeka u Italiji, koja protiče sjevernim dijelom zemlje i prolazi kroz Torino, i danas se prati nakon što je njen vodostaj povećan za jedan metar u posljednja 24 sata nakon obilnih kiša.