Hrvatska vidi šansu u medicinskom turizmu

Porast potražnje usluga iz oblasti medicinskog i zdravstvenog turizma u velikoj mjeri je podstaknut dugim čekanjem u javnom zdravstvu i visokim troškovima kod privatnika u razvijenim državama

988 pregleda0 komentar(a)
Ilsutracija, Foto: Reuters

Marin Bosotina sprema svoju jahtu za prvo „velnes krstarenje“ u Jadranskom moru gdje će bogati klijenti koji brinu o zdravlju imati pristup ličnom ljekaru, nutricionisti, sportskom treneru i instruktoru joge.

Bosotina, koji sebe opisuje kao eksperta za borbu protiv starenja, želi da iskoristi širenje biznisa medicinskog turizma, koji Hrvatska smatra budućim pokretačem sektora koji trenutno čini 15-20 odsto njenog BDP, piše Rojters.

Porast potražnje usluga iz oblasti medicinskog i zdravstvenog turizma u velikoj mjeri je podstaknut dugim čekanjem u javnom zdravstvu i visokim troškovima kod privatnika u razvijenim državama poput Britanije i Italije, navodi britanska agencija.

Međunarodna firma koji se bavi istraživanjem u oblasti zdravstvene njege, MRFR, prognozira da će globalno tržište medicinskog turizma rasti 21,4 odsto godišnje do 2023.

Rojters prenosi zvanične procjene da oko 10 odsto turista dolazi u Hrvatsku zbog zdravstvene njege. Oni prosječno troše skoro četiri puta više u toj zemlji nego ostali turisti - skoro 300 eura dnevno.

„Smatramo da je zdravstveni turizam naš ključni proizvod za jačanje ponude i prihoda prije i nakon špica ljetnje sezone jer medicinski turisti troše više,“ kaže za Rojters Slavija Jačan Obratov iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Rojters navodi da su Mađarska i Slovenija već prepoznale medicinski turizam kao sektor sa potencijalno brzim rastom. Mađarska je postala jedno od najpopularnijih mjesta u Evropi za dentalni turizam, dok se Slovenija fokusira na banjske usluge.

Obratov je kazala da su mnogi koji dolaze radi zdravstvene njege iz susjednih država poput Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, ali da dolaze i Britanci.

Rojters piše da su poluostrvo Istra i grad Rijeka posebno razvili sektor stomatoloških usluga, pri čemu su klijenti uglavnom iz Italije. Usluge iz tog segmenta sve više pruža i Zagreb.

Daniel Baketić, vlasnik stomatološke klinike u Zagrebu, kaže da njegovi napori da privuče više stranih klijenata postepeno daju rezultate. On vidi društvene mreže kao važan instrument za promociju i napravio je specijalni veb sajt za britanske klijente.

„Oko 20 odsto naših klijenata trenutno čine stranci i njihov broj raste. Stomatološke usluge u Hrvatskoj mogu biti do 60-70 odsto jeftinije nego u zapadnoj Evropi i pacijent može uštedjeti čak 10 do 15 hiljada eura,“ kazao je za Rojters.

Medicinski turizam, Hrvatska(Foto: Reuters)