Šta znači pobjeda nad Bjelorusijom: Mali zavoj za bolne rane

Crna Gora savladala Bjelorusiju sa 2:0 u prijateljskom meču ranim golovima Stefana Mugoše i Seada Hakšabanovića

1793 pregleda1 komentar(a)
„Pokazao da na mene može da se računa”: Mugoša postiže gol, Foto: Savo Prelević
20.11.2019. 11:13h

Crna Gora je pobijedila Bjelorusiju sa 2:0 u prijateljskom meču, posljednjoj akciji u 2019. godini, čime je stavljen samo mali zavoj na bolnu kvalifikacionu ranu nakon užasnog takmičarskog ciklusa za Evropsko prvenstvo 2020.

Pobjeda, ipak, ne bi smjela da zavara, pred dugačak period „praznog hoda” koji čeka našu reprezentaciju - 10 mjeseci bez utakmica za bodove, sve do početka Lige nacija, a čak godinu i po prije starta kvalifikacija za SP u Kataru (mart 2021).

Biće to ciklusi u koje „sokoli” moraju da uđu sa potpuno drugačijim ambicijama nego do sada - skormnije, poniznije, realnije, svjesni da su daleko od značajnijih fudbalskih tokova. Da pokušaju da iznenade, a ne da ciljaju plasman na veliko takmičenje. Pobjede, kakva je zabilježena sinoć protiv Bjelorusije, u takvim okolnostima će se cijeniti mnogo više...

Pet dana nakon sedmice na „Vembliju”, najtežeg poraza u istoriji našeg tima, godina se ipak završava tračkom nade da će biti bolje.

Slavlje naših fudbalera(Foto: Savo Prelević)

Pozitivna je bila i atmosfera na stadionu, uprkos svemu, iako pred rekordno malim brojem navijača kada je u pitanju domaći meč crnogorskog tima (zvanično 1.371 gledalac, od čega su skoro polovina bila djeca iz fudbalskih škola).

Pitanje je, međutim, da li bi bilo baš tako pozitivno da je bjeloruski napadač Vitalij Lisakovič iskoristio veliku šansu već u 50. sekundi, ali ga je u zicer-poziciji izblokirao Marko Simić.

Mnogo motivisaniji ušli su crnogorski fudbaleri u meč od bjeloruskih, željni da se iskupe za beskrvnu partiju protiv Engleza, u kojoj za 90 minuta nisu ušli jače u duel, nisu napravili oštriji faul.

Igrao se 8. minut kada je Aleksandar Boljević centrirao sa desne strane, a Stefan Mugoša pogodio glavom sa ivice peterca. Napadač koji je neobjašnjivo izostavljen sa meča na Vembliju, iako je postigao 60 odsto golova za crnogorskih tim u prethodnih 12 mjeseci, osjetio je veliko olakšanje nakon što se lopta zakoprcala u mreži.

Mnogo slobodnije odigrali su i ostali crnogorski fudbaleri nakon postignutog gola, pa je je do poluvremena viđen još jedan pogodak i tri dobre šanse pred golom Bjelorusa.

Sead Hakšabanović postigao je u 13. minutu debitantski gol za crnogorski tim, preciznim udarcem nakon sjajne akcije koju je počeo Nikola Vukčević, a povratnim pasom nastavio Marko Vešović.

Igor Vujačić je u 22. minutu dobro šutirao glavom nakon kornera, Hakšabanović je u 28. bio u još jednoj šansi nakon minijature Boljevića, a pravi dar-mar koji je Mugoša u 45. napravio u bjeloruskom šesnaestercu nije završen golom - odbranio je Černik.

Čak četiri izmjene napravio je selektor Bjelorusije, nekadašnji igrač Budućnosti Mikail Markelj na poluvremenu, dok je Faruk Hadžibegić čekao do 63. minuta, pokazavši koliko mu znači rezultat i pobjeda.

U sporom ritmu, uz ulazak čak 12 fudbalera oba tima, ništa se značajnije nije dešavalo na terenu do polušanse bjeloruskog napadača Laptjeva u 89. minutu.

CRNA GORA - BJELORUSIJA 2:0

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.371. Sudija: Trastin Kan (Malta).

Strijelci: Mugoša u 8. i Hakšabanović u 13. minutu. Žuti kartoni: Vujačić (Crna Gora), Kisljak, Saćivko (Bjelorusija).

Crna Gora: Šarkić, Raspopović, Simić (63. Kopitović), Vujačić, Vešović, Vukčević (62. Hočko, 77. Jovović), Janković, Hakšabanović (77. Bulatović), Kojašević (73. Lagator), Boljević, Mugoša (72. Bećiraj).

Bjelorusija: Černik, Dragun (46. Majevski), Martinović (46. Pavlovjec), Poljakov (46. Zolotov), Saćivko, Skaviš (75. Laptjev), Jablonski, Kisljak, Lisaković (59. Nehajćik), Veretilo, Stasjević (46. Besmertni).

Šarkić debitovao, Mugoša se opet dokazao

Golman Livingstona Matija Šarkić debitovao je za Crnu Goru i postao 108. igrač koji je do sada nosio dres seniorke reprezentacije.

- Odličan osjećaj, čast je igrati za reprezentaciju. Nije bilo lako, momci su se borili, bili smo dobri i zasluženo pobijedili - rekao je 22-godišnji golman.

Stefan Mugoša je opet pogodio, nakon što je na Vembliju ostao na klupi - od sedam golova Crna Gore u 2019, napadač Inčona postigao je četiri.

- Posljednje dvije godine igram na visokom nivou, dajem golove i za klub i za reprezentaciju. I večeras sam pokazao da na mene može da se računa - kazao je Mugoša, koji ističe da nije pričao sa selektorom

Hadžibegićem o tome što nije igrao ni minut protiv Engleza.

- Ne, nismo pričali. To je odluka selektora i poštujem je.

Faruk Hadžibegić je ostvario drugu pobjedu u šestom meču na crnogorskoj klupi - opet u prijateljskom meču.

Između Mađarske i Bjelorusije bila su četiri kvalifikaciona meča bez pobjede i postignutog gola.

- Mislim da smo na dobrom putu, koliko god me kritikovali zbog mog optimizma - istakao je Hadžibegić.