Kampanja podrške 11-godišnjoj djevojčici: Protiv dječjih i ugovorenih brakova

Kampanju sprovode Centar za romske inicijative i Ženska mreža „Prva“ uz 11 poruka uz znak podrške jedanaestogodišnjoj djevojčici koja je zbog ugovorenog braka završila na Kosovu

722 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za romske inicijative i Ženska mreža „Prva“ će povodom 16 dana aktivizma, kojim obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, aktivnosti fokusirati na suzbijanju dječjih i ugovorenih brakova.

„Želimo da upoznamo širu javnost da se romske i egipćanske aktivistkinje i dalje suočavaju sa brojnim preprekama u suzbijanju ovog problema, kao i da se i dalje sučavaju sa velikim brojem dječjih i ugovorenih brakova koji negativno utiču na zdravlje, obrazovanje i društveni položaj mladih djevojaka u zajednici“, navodi se u saopštenju za javnost.

Kampanju sprovode uz 11 poruka uz znak podrške jedanaestogodišnjoj djevojčici čije sklapanje nedozvoljenog braka na Kosovu je prijavila majka uz podršku aktivistkinja ovih NVO.

Kako ističu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i pored svih pokušaja nije uspjelo da dođe do osnovnih podataka o trenutnom boravištu djevojčice i uslovima života.

„Apelujemo na sve nacionalne institucije, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i medije da ozbiljno shvate ovakve situacije kojih po svemu sudeći ima mnogo i da svi zajedno pružimo podršku majci jedanaestogodišnje djevojčice koja od kada je saznala da joj je kćerci ugovoren brak na Kosovu, svakodnevno vapi za pomoć i podršku. Nedozvolimo da se ona pomiri sa činjenicom da joj društvo ne može pomoći i da nema snage za tako nešto“, poručili su u saopštenju za javnost koje je, simbolično, potpisalo 11 aktivistkinja.