Poštari više ne smiju pogriješiti skretanje

“Podaci o praćenim poštarima treba da su dostupni korisnicima sistema u real-time (realnom vremenu) i statističkim pregledima i treba da sadrže sljedeće: ID poštara, ime poštara, trenutnu poziciju u vidu inverznog geokoda (država, opština, naselje, ulica...), brzinu kretanja, status GNSS uređaja”

13436 pregleda2 komentar(a)
Uskoro će svi poštari biti pod prismotrom: Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Poštari su od septembra počeli da zadužuju opremu za satelitsko praćenje poštanskih torbi i njihove rute, ali se građani i pored toga žale da računi u pojedinim djelovima glavnof grada stižu nakon datuma ostavljenog za plaćanje.

Pošta Crne Gore je u decembru 2018. raspisala tender vrijedan nepunih 32.000 eura za sistem za satelitsko praćenje poštanskih torbi sa poštanskim pošiljkama, kojim je predviđeno i praćenje rute poštara.

“Počela je primjena sistema za satelitsko praćenje poštanskih torbi s pošiljkama i rute poštara. Primjenom ovog sistema je unaprijeđen nivo bezbjednosti naših zaposlenih na terenu. Takođe, primjenom projekta obezbijeđeni su preduslovi za unapređenje kvaliteta dostave u svim segmentima”, saopšteno je “Vijestima” iz Pošte Crne Gore.

Pojašnjeno je da su krajem jula započete prve pripremne primjene projekta.

“A prvi uređaji su zaduženi u septembru”, kazali su iz tog preduzeća i dodali da je “mali broj poštara koji do sada nije zadužio uređaj”, ali da će uskoro to učiniti. “Potrebno je vrijeme kako bi se obučili. Projekat se primjenjuje u segmentima”.

Nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” kada se može očekivati da će svi poštari biti pod nadzorom, koliko ih je brojčano zadužilo opremu, a koliko nije.

S obzirom na to da su pojedini poštari u regionu odbijali da nose ove uređaje, “Vijesti” su ranije kontaktirale i Sindikat preduzeća, ali nije bilo odgovora na to da li je za njih ovakvo rješenje prihvatljivo.

Iz državnog preduzeća, na čijem je čelu Ivan Kalezić, nijesu odgovorili “Vijestima” zbog čega će da prate poštare, kao i koliko imaju zaposlenih na tom radnom mjestu.

“Podaci o praćenim poštarima treba da su dostupni korisnicima sistema u real-time (realnom vremenu) i statističkim pregledima i treba da sadrže sljedeće: ID poštara, ime poštara, trenutnu poziciju u vidu inverznog geokoda (država, opština, naselje, ulica...), brzinu kretanja, status GNSS uređaja”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji. Kada je u pitanju kontrola pristupa i grupe radnika koji se kontrolišu, sistem treba da ima mogućnost definisanja više različitih podgrupa poštara grupisanih po poštinim internim organizacionim pravilima, te mogućnost kreiranja i posebnih naloga za pristup istim.

“Sistem treba da omogućava hijerarhijski pristup (neki nalozi imaju više ovlaštenja na sistemu od drugih u zavisnosti od potreba i zaduženja korisnika)”, precizirano je dokumentacijom. U dijelu koji se tiče alarma, sistem mora da podržava dio koji se tiče prekoračenje maksimalne brzine za mopede (zadata vrijednost), ulazak i izlazak iz dodijeljene zone, rad van radnog vremena, vikendom ili na neradne dane, rad unutar određenog doba dana i izlazak iz dodijeljene rute kretanja poštara.

Kada je u pitanju statistika, sistem mora da ima mogućnost generisanja izvještaja po samo jednom poštaru ili grupi poštara koje lokacije je posjetio u dnevnoj ruti, za koje je vrijeme prešao dnevnu rutu, ali i ukupna pređena kilometraža u određenom periodu.

Uređaj za lično praćenje, navodi se, treba da bude ergonomski dizajniran sa dugmetom za brzo aktiviranje SOS funkcije, da je vodonepropustan i da ima interni 3-sni akcelerometar za uštedu energije i detekciju pokreta.

Ovaj posao dobila je banjalučka kompanija “Satwork”, koja ima svoje kancelarije i u Podgorici.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) stoji da je izvršna direktorica “Satworka” Sandra Stanić, da se kompanija nalazi u vlasništvu Nenada Stanića i Siniše Palića.

Niko nam se nije žalio na kašnjenje računa

S obzirom da su se stanovnici više podgoričkih naselja žalili “Vijestima” da im računi kasne, iz Pošte su odgovorili da nisu primili reklamacije korisnika.

Dodali su da svakodnevno ulažu napore u cilju poboljšanja kvaliteta svih usluga, te da su sve konkretne primjedbe i sugestije dobrodošle.