Rešetke i na slikama

U spuškom zatvoru juče otvorena izložba slika osuđenika koji su prošli šestomjesečnu obuku pod mentorstvom Olivere Ćirković

1984 pregleda0 komentar(a)
Ćirkovićeva i Vuković sa slikarima iz spuškog zatvora, Foto: Jelena Jovanović

Pogled kroz pokidane rešetke, svjetionik, zatvorenik sa brojem 2508 koji slika u ćeliji, plesačice, junaci iz stripova, jedrilice, Kosovka djevojka, manastir Ostrog, starac koji piše pismo... dio su slika izloženih juče u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Pod mentorstvom umjetnice Olivere Ćirković, nekadašnje osuđenice i članice bande kradljivaca dragulja “Pink panter”, sedam robijaša proteklih šest mjeseci slikalo je na platnu i zidu, daleko od pravog ateljea, iza visokih spuških bedema.

Gotovo niko od njih nije slikao prije nego je minulog ljeta Ćirkovićeva došla u spuški zatvor i počela kreativnu radionicu koju je osmislila NVO Identitet u okviru projekta “Lična karta dostojanstva”.

Ipak, tokom projekta inspirisale su ih razne teme, pa su posjetioci mogli vidjeti slike žena, automobila, dalekih predjela, životinja...

Jedno od umjetničkih djela(Foto: Jelena Jovanović)

Ćirkovićeva je juče rekla da u UIKS nije došla da bi promovisala kriminal, niti da zatvorenicima priča da je veći ili manji kriminalac od njih i da li je odležala dužu ili kraću robiju, već srcem i da su oni to prepoznali:

“Kad zatvorenik izađe iz zatvora on je žigosan, a ako nešto uspije da uradi, a nije lako, jer mu je potrebna snaga duha, onda zbog te neke njegove dobre prakse počinje da dobija titule. Tako sam ja dobila titulu književnika i slikara, iako se tako ne osjećam”, rekla je Ćirkovićeva.

Projekat u kojem je bila voditeljica, nazvala je revolucija i zahvalila se Ministarstvu pravde koje ga je odobrilo:

“Taj koji je to postpisao, potpisao je smjelu odluku da jedan bivši zatvorenik bude edukator. Neuobičajeno i u praksi teško izviodljivo, ali neko je to uradio. Samo smjele odluke donose progres i prave pomake, a ovo je jedna od najsmjelijih odluka - dovesti bivšeg zatvorenika u zatvor. Poslije našeg šestomjesečnog druženja, mogu da kažem da je i opravdana”.

Iza zatvorskog broja je čovjek

Ćirkovićeva je rekla da se na radionicu prijavilo 250 zatvorenika i zahvalila se čelnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i svima koji su učestvovali u projektu, a najviše zatvorenicima: “Naslikali su puno slika, bili su vrijedni. Neki od njih nikada nisu slikali i to me naročito raduje, jer sam ja jedna od onih koja nikada nije slikala na slobodi, a kasnije u zatvoru je godinama slikala i ostavila iza sebe stotine kvadratnih metara i zidova i slika na platnu. Drago mi je što su bili uporni, vrijedni, a još mi je draže što sam ih upoznala i kao ličnosti. Iza svakog ovog paragarafa i svakog papira koji prati njih stoji jedan zatvorski broj i jedno krivično djelo, ali iza svakog tog papaira i krivičnog djela stoji ipak čovjek.”

Direktor UIKS-a Milan Tomić kazao je da je zadovoljan uspješno realizovanim programom i zahvalio se NVO Identitet. Predstavnica te NVO i koordinatorka aktivnosti projekta “Lična karta dostojanstva” Tijana Vuković kazala je da su taj projekat osmislili tragajući za vrijednostima:

“Ministarstvo ga je podržalo, a uprava UIKS-a nam je otvorila sva vrata, profesionalci su i saradnja je bila za primjer... Svi zajedno uspjeli smo da pokažemo da postoji druga strana zatvorenika... Glavni doprinos ovih radionica bio je doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika u skladu sa poštovanjem ljudskih prava i dostojanstva.”

Dvojica osuđenika - Mihajlo Grgurović i Dragutin Jelić sa Ćirkovićevom su oslikali murale u prostorijama za posjete.

Njih dvojica juče su razgovarali sa novinarima koji su pratili otvaranje izložbe.

Jelić je kazao da nikada ranije nije slikao i da se na radionicu prijavio nadajući se da će otkriti talenat u sebi i razbiti monotoniju, u čemu je i uspio.

“Nisam umjetnik ni znalac, nisam imao motive, slikao sam na platnu ono što mi se dopalo... Dobro je imati zanimaciju u zatvoru, pogotovo kada ste non-stop u sobi i nemate slobodu... Ovo mi enormno olakšava boravak ovdje, tih nekoliko sati koliko slikam isključim se od svega, od loših misli koje možda imam i brzo prođe vrijeme”, rekao je on.

Dodao je da je već naručio nova platna, boje i materijal i smišlja nove projekte kojima će prekratiti vrijeme...

Uvijek postoji drugi izlaz

Platno, boje, četkice i otkrivanje talenta za slikarstvo pomogli su Mihajlu Grguroviću da povrati samopouzdanje i shvati da uvijek postoji drugi izlaz.

Grgurović, jedan od osuđenika čiji umjetnički radovi od juče krase zidove u Kazneno popravnom domu, to je kazao “Vijestima” nakon svečanog otvaranja izložbe slika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

“Nikada nisam slikao i ovo mi je mnogo pomoglo... Već dugo vremena sam ovdje i svaki dan je isti, a ovo pola godine kao da sam bio van zidina. Otkrio sam nešto što ni sam nisam znao da posjedujem i iznenađen sam da to mogu biti ja... Otvorile su se druge svari, druženje, drugi pogledi na život. Zbog svega što se desilo bilo mi je poljuljano samopouzdanje, a ovo ga je vratilo i pokazalo da čovjek mora da se bori i da uvijek može uspjeti, iako mu to nije ni na kraju pameti. Takođe, ovo otkriće pokazalo mi je da uvijek postoji drugi izlaz, drugo rješenje i druga mogućnost”, kazao je on.