Opozicioni gradonačelnici Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave traže od EU da zaobiđe vlade

„Pitanje je može li Evropa da izađe iz sopstvene sjenke i sprovodi projekte direktno”, kazao je Gergelji Karačonji, liberal koji je pobjedom na izborima za gradonačelnika Budimpešte poremetio dugogodišnju dominaciju nacionalističke partije Fides Viktora Orbana

1468 pregleda1 komentar(a)
Gradonačelnici su se sastali u Centralnom evropskom univerzitetu

Evropska unija treba da zaobiđe nacionalne vlade koje krše demokratske standarde i da sarađuje direktno sa opštinama pošto one mogu da izvedu „čuda” u oblastima kao što su klimatske promjene, kazali su juče gradonačelnici četiri istočnoevropske prijestonice.

EU optužuje „Višegradsku četvorku” - Češku, Slovačku, i naročito Poljsku i Mađarsku - za podrivanje vladavine prava posljednjih godina i prijeti suspenzijom glasačkih prava, podsjeća Rojters.

Na predstavljanju novog saveza u cilju obezbjeđivanja direktnih sredstava EU, gradonačelnici Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave kazali su da oni mogu potrošiti novac efikasnije od njihovih centralnih vlada, kojima uglavnom dominiraju euroskeptični nacionalisti.

„Pitanje je može li Evropa da izađe iz sopstvene sjenke i sprovodi projekte direktno”, kazao je Gergelji Karačonji, liberal koji je pobjedom na izborima za gradonačelnika Budimpešte poremetio dugogodišnju dominaciju nacionalističke partije Fides Viktora Orbana.

„Gradovi mogu da naprave čuda u oblastima klimatskih promjena i inovacija”, dodao je on.

Pojedine članice EU tvrde da raspoređivanje sredstava EU za infrastrukturu i druge projekte treba da zavisi od poštovanja demokratskih standarda i vladavine prava, koje su Orbanova vlada i konzervativni nacionalisti u Poljskoj optuženi da podrivaju.

Gradonačelnici tvrde da njihovi gradovi - u kojima su na vlasti opozicione partije - ne treba da pate zbog politike za koju nijesu odgovorni.

Oni tvrde da populističke vlade često koriste sredstva EU kako bi ojačali svoje pozicije i obogatili prijatelje i da je stoga hitno potrebno da pomoć bude direktno upućena gradovima koji su ionako žarišta društvenih i ekoloških problema.

Gradonačelnici su se sastali u Budimpešti na Centralnom evropskom univerzitetu, instituciji koja je na meti Orbanovih napada i koja se zbog toga predavanja uglavnom preselila u Beč.