Protest poljoprivrednika i građevinskih radnika u Holandiji: Gube posao zbog politike Vlade

Poljoprivrednici i građevinski radnici koji smatraju da "nije pošteno da se baš oni nađu na udaru ekoloških mjera"

965 pregleda0 komentar(a)
Holandija, ilustracija, Foto: Shutterstock
18.12.2019. 17:47h

Poljoprivrednici i građevinski radnici protestovali su danas širom Holandije jer gube posao zbog politike Vlade za smanjenje zagađenja vazduha.

U Holandiji su ove godine obustavljeni mnogi građevinski projekti jer je domaći sud utvrdio da građevinske dozvole nisu u skladu s propisima EU o zaštiti životne sredine od zagadjenja.

Holandska vlada nastoji da se smanji zagađenje vazduha, te je Parlament u utorak po hitnoj proceduri donio zakon o novom ograničenju emisije štetnih azotnih oksida.

Tim zakonom se poljoprivrednici obavezuju da promijene sastojke stočne hrane, stimuliše se ukidanje farmi svinja i smanjuje se maksimalna dozvoljena brzina na holandskim putevima sa 130 na 100 kilometara na čas.

Vlada je danas objavila da je postigla širok dogovor s koalicijom poljoprivrednih grupa o borbi protiv emisija azotnih oksida, ali poljoprivrednici su traktorima blokirali glavni put na granici s Njemačkom, i traktore parkirali i u centru Haga.

Poljoprivrednici i građevinski radnici koji smatraju da "nije pošteno da se baš oni nađu na udaru ekoloških mjera", dovezli su se danas i do jedne elektrane na ugalj i do čeličane, da bi ukazali da je industrija veliki zagađivač.

Protesti su uglavnom bili mirni, ali je policija saopštila da je kaznila 24 poljoprivrednika zbog saobraćajnih prekršaja, među kojima je vožnja traktora putem.