Vuković: Dičimo se našom prošlošću, odužićemo se Blažu Jovanoviću (VIDEO)

Vuković je istakao da su Podgoričani oslobođenje dočekali na otvorenom, jer je grad bio bukvalno razoren

3669 pregleda18 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Borko Ždero
19.12.2019. 19:03h

Gradonačelnik Ivan Vuković, pozdravljajući brojne goste, čestitao je građanima Podgorice Dan oslobođenja.

“8. jula, u Stijeni Piperskoj, u Podgorici, pokrajinski Komitet komunističke partije Jugoslavije na čelu sa članom Politbiroa Milovanom Đilasom, koji su činili Blažo Jovanović, Božo Ljumović, Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda i Periša Vujošević, donio je odluku o podizanju prvog opštenarodnog ustanka u tada porobljenoj Evropi. Plamen otpora uskoro će zahvatiti cijelu Crnu Goru i neće biti ugašen ni nakon teške Pljevaljske bitke i povlačenja većine partizanskih jedinica iz naše zemlje. Tri godine kasnije, na današnji dan, oslobođena je Podgorica. Biće to početak kraja slavne crnogorske ratne epopeje, čije su prve stranice ispisane na samo par kilometara odavde. Stanovnici Podgorice slobodu su dočekali pod otvorenim nebom budući da, kao posljedica ratnih razaranja, u gradu gotovo da nije ostao kamen na kamenu", kazao je Vuković.

Istakao je da je žrtva koju je naš grad podnio tokom Drugog svjetskog rata bila ogromna.

"Samo u jednom danu, 5. maja 1944. godine, u najrazornijem bombardovanju od preko 70 koje je Podgorica pretrpjela tokom rata, 490 njenih stanovnika izgubilo je život. podsjećanja radi, u našem gradu je 1941. godine živjelo oko 13.000 ljudi. S osjećajem posebnog pijeteta, danas se prisjećamo palih za slobodu naše Podgorice, naše Crne Gore i naših bratskih jugoslovenskih naroda. I zato mi čini posebno zadovoljstvo to što, među brojnim gostima, ovaj važan trenutak sa nama dijele i naši prijatelji iz regiona".

Vuković je naglasio da "se dičimo našom prošlošću i najavio da će se uskoro odužiti i Blažu Jovanoviću.

"Ponosni smo na slobodarsku istoriju Podgorice, prošle godine smo otkrili spomenik Josipu Brozu Titu, a na sličan način planiramo da se odužimo i Blažu Jovanoviću. Danas se prisjećamo palih za slobodu naše Podgorice, naše Crne Gore. Dičimo se našom prošlošću jer su Podgorica i Crna Gora znale da stanu na pravu stranu istorije. Isto ako tako radimo i za budućnost da naš grad učinimo modernim i evropskim. Nismo se slomili pod pritiskom i nećemo”, kazao je Vuković.

Uz gromoglasan aplauz propraćeno je obrazloženje predsjednice žirija za dodjelu nagrade, Gordane Đurović, da se priznanje 19. decembar uruči posthumno Darku Vujoševiću.

Dobitnici nagrade 19. decembar(Foto: Borko Ždero)

Neka se ovim priznanjem, istakla je Đurović, ime Darka Vujoševića otrgne od zaborava.

Direktor Bemax Veselin Kovačević, zahvalio se na dodjeli priznanja i istakao da je ta kompanija odlučila da novčanu nagradu uruči porodici Darka Vujoševića.

"A Dejan Savićević će nagradu da donira Zavodu Komanski most", kazao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih, kazao je otvarajući svečanu sjednicu, da je Podgorica danas moderan grad.

On je kazao da je Glavni grad dao veliki doprinos borbi protiv fašista.

"Podgorica je dala preko 40 narodnih heroja. Zahvaljući žrtvama naših predaka danas je drugačije vrijeme. Slavimo 75 godina od oslobođenja", kazao je Suhih.

Svečana sjednica održava se u hotelu "Hilton", a na njoj će biti uručena nagrada 19. decembar posthumno Darku Vujoševiću, zbog herojskog čina-žrtvovanja svog života u pokušaju da spasi tročlanu porodicu Kumburović.

Dobitnici nagrade 19. decembar su i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević i kompanija "Bemax".