Rafbol prijeti dominaciji Bajerna

Lajpcig je zahvaljujući Mini Murinju - Julijanu Nagelsmanu, kao i guruu njemačkog fudbala Ralfu Rangniku, hit polusezone u Bundesligi

1398 pregleda0 komentar(a)
Nagelsmanov Lajpcig nerijetko do pogotka stigne u napadu od svega osam sekundi, Foto: Beta/AP

Suverenoj dominaciji Bajerna u Njemačkoj bliži se kraj - polusezona u Bundesligi protekla je u znaku “Rafbola”. Lajpcig, klub u vlasništvu moćne korporacije Red Bul, početak proljeća dočekaće na prvom mjestu sa 37 bodova, četiri više od aktuelnog šampiona Bajerna.

A vrtoglav uspjeh “bikova” vezuje se za ime gurua njemačkog fudbala Ralfa Rangnika, koji je mjesto trenera ustupio najperspektivnijem njemačkom stručnjaku, 32-godišnjem Julijanu Nagelsmanu, dok sam vodi fudbalski dio u koncernu Red Bul, od Njuorka do Salcburga - u medijima nazvan “Rafbol”.

Koliko je njegov potez da struku Lajpciga prepusti Nagelsmanu bio vrhunski, pokazuju rezultati. Lajpcig je prvi put u istoriji izborio plasman u nokaut fazu Lige šampiona, jesenji je prvak u Bundesligi a ubjedljivo je prokrčio put i do osmine finala Kupa Njemačke.

Nagelsman, sa najmlađom ekipom u Bundesligi, postao je najmlađi trener u istoriji Lige šampiona koji je ekipu uveo u nokaut fazu. On je i najmlađi trener u istoriji elitne njemačke divizije, jer je klupu Hofenhajma preuzeo sa 28 godina. I za nepunu sezonu i po je ekipu koja je bila 17. na tabeli odveo u Ligu šampiona i dobio priznanje za najboljeg trenera u Njemačkoj.

Nevjerovatan talenat učenika Tomasa Tuhela, najbolje je ocijenio bivši golman reprezentacije Njemačke Tim Vize, koji je Nagelsmanu dao nadimak Mini Murinjo, još prije osam godina dok su vodili mlađe uzraste Hofenhajma...

Poput Rangnika, i njegovog učenika Jirgena Klopa, Nagelsman voli brz napad, ali sa druge strane, u defanzivi je skloniji tipu odbrane Pepa Gvardiole. Uspio je, međutim, da izgradi sopstveni stil, koji u Njemačkoj nazivaju fudbalskom revolucijom.

Lajpcig, koji je u maju proslavio 10 godina osnivanja, uspio je da angažuje Nagelsmana i krene u novu fazu napretka, sa svega dvojicom igrača koji su u klubu igrali u trećoj ligi Njemačke - kapitenom Dijegom Dumeom i Dancem Jusufom Poulsenom, koji je u jučerašnjoj pobjedi nad Augsburgom 3:1, postigao posljednji gol kluba u ovoj godini.

Bajern je takođe slavio - zahvaljujući 18-godišnjem Džošui Cirkzeu slomio je otpor Volfsburga u finišu (2:0), a vunderkind Bavaraca je, kao i u prethodnom kolu na debiju, dao gol iz prvog kontakta, pošto je u igru ušao umjesto Kutinja.