Posljednji Homo erektusi izumrli su prije 110.000 godina

Postojanje Homo erektusa procjenjuje se na oko milion i po godina. Bio je prvi daleki predak današnjeg čovjeka koji je prije 1,8 miliona godina otišao iz Afrike

2041 pregleda2 komentar(a)
arheolog, arheologija, Foto: Shutterstock

Poslednji Homo erektusi izumrli su prije nekih 110.000 godina na ostrvu Java u Indoneziji, pokazuje studija objavljena u časopisu Nature.

"Prvi put smo sigurno utvrdili kada je tačno izumro Homo erektus, jedan od naših najvažnijih predaka", rekla je za Frans pres Kira Vestavej sa univerziteta Makari u Australiji, koautorka studije.

Fosilni ostaci Homo erektusa, 12 djelova lobanje i dvije kosti noge pronađeni su 1930-ih u Ngandongu, na obali rijeke Solo, na Javi u Indoneziji, ali starost nije mogla da im se tačno utvrdi, prenosi agencija Hina.

Postojanje Homo erektusa procjenjuje se na oko milion i po godina. Bio je prvi daleki predak današnjeg čovjeka koji je prije 1,8 miliona godina otišao iz Afrike.

"Homo erektus iz Ngandonga ima najveći mozak i najviše čelo među svim poznatim Homo erektusima, što je znak velike evolucijske promjene. Utvrditi kada se dogodila ta promjena presudno je za naše razumijevanje dalekih predaka", dodala je Vestavej.