Miloš Biković igra Boška Tokina

Snimanje filma "Budi Bog s nama", autora kultnih ostvarenja "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" i "Davitelj protiv davitelja", počelo je 22. decembra

1493 pregleda0 komentar(a)
Biković predvodi glumačku ekipu, Foto: Cineplexx

Proslavljeni srpski glumac Miloš Biković predvodiće glumačku podjelu u novom filmu srpskog reditelja Slobodana Šijana.

Snimanje filma "Budi Bog s nama", autora kultnih ostvarenja "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" i "Davitelj protiv davitelja", počelo je 22. decembra, a nastaviće se i početkom 2020. godine na više lokacija u zemlji i inostranstvu.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umjetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju Biljane Maksić, Vladimira Mančića i samog Šijana.

Boška tumači Miloš Biković, a jedna od važnih uloga u filmu pripala je hrvatskom glumcu Goranu Bogdanu.

Boško Tokin bio je pionir filmske kritike na ex-Yu prostorima, a i šire.

Tokinova prva filmska kritika objavljena je u listu “Progres”, a izazvala je zgražavanje javnosti, koja je smatrala da je riječ o tekstu o “vašarskoj atrakciji”. Tokin je, međutim, bio znatno obavješteniji od publike, jer je već tada poznavao filmove Čarlija Čaplina.

Već 20-ih godina prošlog vijeka primijetio je da se 90 odsto američkih filmova završava srećno, što je nazvao “dovragastim optimizmom”, a 1920. godine objavio je u Francuskoj esej o filmskoj estetici.

Pripadao je krugu avangardnih umjetnika i bio je jedan od koautora Manifesta zenitizma.

Celog života bavio se najvećim fenomenima 20. vijeka - filmom i sportom, ali je svojevremeno bio i potpuno skrajnut, a posle Drugog svetskog rata završio je u zatvoru tri godine.

Tokin je bio i autor drame “Gospodin Nadežda”, prve priče na ovim prostorima o transvestitu, ali nije igrana iako je trebalo da bude postavljena u tri pozorišta.

Objavio je i roman “Terazije” 1932. godine, a 1940. izašla je njegova Istorija filmske umjetnosti.

Tokin je i autor prvog filmskog leksikona 1952. godine, ali je umro prije nego što je izašao (1953).

Ponovo ga je otkrio tek Duško Stojanović koji je napisao knjigu “Boško Tokin pionir filma”.