Marković nije najavio mogućnost povlačenja zakona: Mitropolit strahuje za poziciju MCP

Mitropolit i njegovi saradnici su, kako je naveo premijer, rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64

20776 pregleda1 komentar(a)
Marković, Foto: Screenshot

Premijer Marković je danas u parlamentu, nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem, kazao da je taj susret potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima.

"Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju."

Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te istakao da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropoliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.

"Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov", dodao je Marković.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepovjerenja i straha za poziciju MCP.

“Mitropolit je tražio da Vlada povuče zakon i da je to u interesu svih, kao argumentaciju je iznio nepovjerenje u nas i strah za poziciju Mitropoliije. Razuvjeravao sam ga u to, da ostavi vrijeme da vidi garancije koje dajemo. Sve se svelo na to da pomjeramo i za nekoliko dana. Potencirali smo da je dijalog neophodan, istovremeno sam iskazao spremnost da dijalog vodimo i nakon glasanja o zakonu ako dobije podršku i tu se nismo složili...” rekao je Marković.

Mitropolit i njegovi saradnici su, kako je naveo premijer, rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64. "U pitanju je nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija. Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem", kazao je premijer i dodao:

"Nemojte povlađivati sitnim intersima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terna, posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima."