Iranski vrhovni vođa osudio zlonamjernost Vašingtona

"Iranska vlada, nacija i ja snažno osuđujemo zlonamjernost SAD", napisao je on na Tviteru, reagujući prvi put na američke vazdušne udare na bazu Brigada Hezbolaha na zapadu Iraka, na sirijskoj granici

1080 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Iranski vrhovni vođa Ajatola Ali Kamenei oštro je danas osudio "zlonamjernost" SAD posle američkih udara na proiransku paravojnu grupu u Iraku.

"Iranska vlada, nacija i ja snažno osuđujemo zlonamjernost SAD", napisao je on na Tviteru, reagujući prvi put na američke vazdušne udare na bazu Brigada Hezbolaha na zapadu Iraka, na sirijskoj granici.

U nedelju su američki avioni bombardovali baze proiranske vojne grupe u Iraku, Brigada Hezbolaha u odgovoru na raketni napad koji je prethodno ubio jednog američkog podizvođača u vojnoj bazi na severu Iraka. SAD smatraju da je ta paravojna grupa bila odgovorna za raketni napad. U vazdušnim udarima SAD ubijeno je 25 pripadnika te grupe.

Kao odgovor na američke udare u Iraku su proiranski demonstranti juče napali američku ambasadu u Bagdadu. Američki predsednik Donald Tramp juče je zaprijetio Teheranu, koji smatra odgovornim za napad na ambasadu, da će platiti "skupu cijenu"

Ajatola Kamenei se osvrnuo na Trampovu tvrdnju i napisao da "SAD smatraju da je Iran odgovoran za događaje u Bagdadu i da će odgovoriti Iranu za to".

"Prvo ne možete ništa uraditi. Drugo ako imate minimum zdravog razuma, što nemate, razumjeli biste da su vaši zločini u Iraku, Avganistanu učinili da vas mrze u više zemalja", dodao je on u Tviter poruci.