Opština Tivat: Plate nisu porasle, radi se o bruto iznosu

Opština Tivat reagovala na tekst o povećanju zarada lokalnih funkcionera

1974 pregleda3 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat reagovala je tekst „Tivat: plate funkcionerima veće za više od 500 eura“, koji je objavljen u petak, 27. decembra.

„Primanja lokalnih funkcionera u Tivtu, u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, nisu porasla uopšte, a pogotovo ne „značajno“, kako se navodi u vašem senzacionalističkom tekstu. Nije tačna ni informacija da su plate „porasle zbog primjene novih zakonskih rješenja o zaradama u javnom sektoru“, pa tako, nažalost autora teksta o ovoj „aferi“, ne stoji ni tvrdnja da su „neki od tivatskih opštinara skoro duplirali“ kovertu.

Novinar vašeg lista na potpuno neprofesionalan i neetičan način citira podatke iz spiska javnih funkcionera i njihovih zarada u Opštini Tivat od 1.10. 2019.

Da li iz neznanja ili namjere, ili naprosto poriva da opštinske zvaničnike prikaže u negativnom svijetlu, novinar je prenebregao činjenicu da su podaci izneseni u javno objavljenom spisku, zapravo bruto zarade, što je jasno i naglašeno na vrhu kolone sa podacima o zaradama, a uočava se i na skenu strane koji dostavljamo u prilogu. Spisak javnih funkcionera i njihovih zarada je javno dostupan dokument, na sajtu Opštine Tivat.

Povezani članci

27. Decembar 2019.

Tivat: Plate funkcionerima veće za više od 500 eura

Ne želeći da vjerujemo da se radi o zloj namjeri da se uprava grada prikaže u negativnom kontekstu, niti porivu da ne uočava pravilno podatke, preostaje da pretpostavimo da novinar ne zna razliku između bruto i neto zarade.

Dakle, ne radi se o neto zaradama u „platnim kovertama“, već o bruto zaradama. Pojašnjenja radi, bruto zaradu čini neto plata uvećana za iznose poreza, doprinosa, prireza i taksi koje se plaćaju državi. To znači da bruto zarada zaposlenih, nakon oduzimanja raznih vrsta odbitaka ili obustava, koji spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka, postaje neto zarada.

Podsjećamo da su odnosi sa medijima Opštine Tivat vrlo transparentni i da je moguće dobiti svako pojašnjenje, pa tako i u vezi ovog pitanja.

Pojašnjenja radi, do oktobra 2019. Opština Tivat je, poštujući zakonsku proceduru, objavljivala neto zarade javnih funkcionera. Na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, iznos neto zarada predstavlja lični podatak. S tim u vezi, zarade su prikazane u bruto iznosu. Za svakoga ko umije da napravi razliku između značenja „neto“ i „bruto“, jasna je razlika. Ali ne i novinaru „Vijesti“. Pominjanjem imena 15 javnih funkcionera nanio je značajnu štetu njihovom ugledu“.

(Odgovor novinara u narednom broju)