Bradavice bole najčešće zbog upale

Alergija, kontakti s tkaninom, upale, ekcem, čak i karcinom, mogu da uzrokuju bol i neprijatnost

3407 pregleda0 komentar(a)
beba doji, Foto: Shutterstock

Uzroci bolnih bradavica mogu biti različiti, ali obzirom da je riječ o vrlo osjetljivom području, važno je što prije otkriti uzrok. Naša sagovornica dr Zorica Merdović kaže da je ovaj problem veoma čest i da nerijetko izazove veliki strah kod žena kojima se dešava. Ipak, treba znati da su bradavice vrlo senzitivno područje, jer se na njima nalaze mnogi nervni završeci. Zato mogu da bole zbog hormonskih promjena, upala, alergija, raznih iritacija, mada bol može biti pokazatelj i težih oboljenja, kao što je rak dojke.

Upala bradavica

Najčešći uzrok bola ipak je upala bradavica. “Upala bradavica dojki najčešće pogađa dojilje. Međutim, do zapaljenja bradavica može da dođe i poslije završetka dojenja i reproduktivnog perioda života uopšte. Uzrok upale bradavica u kasnijem životnom dobu su uglavnom bakterije koje izazivaju crvenilo, otok, vlaženje, perutanje, svrab i kljucajući bol. One sa kože prolaze kroz pore, hraneći se tečnošću koja se nalazi u porama, a onda se njihov broj uvećava i razvija se infekcija. Tada se u kanalićima stvara gnoj koji može spontano da curi ili se formira apsces”, objašnjava naša sagovornica. Po njenim riječima, da bi se propisao pravi antibiotik neophodno je da se uzorak gnojnog sekreta pošalje na bakteriološku analizu. Bakterijska upala bradavica češće pogađa žene u reproduktivnom periodu, jer, kako kaže dr Merdović, tada su dojke sekretorno aktivne pod dejstvom hormona. U menopauzi se hormonska aktivnost značajno smanjuje, ali se estrogen i dalje luči u minimalnim količinama, pa upala bradavica nije rijetkost ni u starijem životnom dobu. “Često se bradavice oštete u periodu dojenja, jer zbog dječjih zubića mogu da se stvore trajne pukotine kroz koje bakterije lako prodiru. Međutim, ako je sekret koji curi iz bradavica u kapima bistrog ili žućkastog sadržaja, obično je ova pojava bezazlena. Ali, pojava gnojnog, mrkog sadržaja ili svježe krvi zahtijeva uzimanje uzorka za mikroskopski pregled”, objašnjava dr Merdović. Ona dodaje da sve kožne infekcije i bolesti mogu da se jave i na bradavici, a nije rijetkost ni da one reaguju na alergene, nekada poslije promjene brushaltera, ali i deterdženata, omekšivača. “Liječenje je uzročno. Antibiotici kod bakterijskih upala, izbjegavanje alergena kod alergija, a po potrebi i hirurško”, kaže doktorka.

Ostali uzroci bola u bradavicama

Iritacija bradavica Iritacija bradavica najčešće se događa zbog njihove frikcije o drugi materijal, na primjer, za vrijeme bavljenja sportom. Simptomi mogu biti bol, isušenost, iritacija i krvarenje. Kako bi se spriječila iritacija potrebno je nabaviti sportski grudnjak koji odgovara modelom, od sintetičkih, a ne pamučnih vlakana. Nakon svakog vježbanja treba namazati bradavice premazima na bazi vazelina ili masnim kremama. Simptomi iritacije trebalo bi da nestanu za nekoliko dana. Alergije i/ili osjetljivost Bradavice mogu loše da reaguju na promjene u temperaturi okoline (hladnoća ili toplota vazduha), hladna ili topla voda, razne vrste sapuna i gelova za tuširanje, deterdžent i omekšivač sa kojim perete rublje, losioni i kreme za tijelo, te razni alergeni iz okoline na koje ne možete uticati. Simptomi mogu biti svrbež, crvenilo, perutanje i/ili pucanje kože. Ono što možete učiniti jeste da spriječite dodir alergena ili iritabilnog sredstva s bradavicom. Hormonske promjene Većina žena, barem s vremena na vrijeme, osjeti bol u grudima u određenim danima menstruacionog ciklusa, najčešće prije same menstruacije, zbog nivoa estrogena i progesterona. To je sasvim normalno, ali ako se ta bol nastavi i nakon dolaska menstruacije, svakako je potrebno potražiti savjet ljekara. Ekcem Osim zbog dojenja, ekcem bradavica može se javiti zbog alergijske reakcije. Najčešći simptomi su bol i osjećaj pečenja bradavice, areole, pa čak i cijele dojke. Najčešće se stanje vrlo brzo popravi uklanjanjem alergena koji je uzrokovao ekcem, a u određenim situacijama potrebna je upotreba kotrikosteroida i analgetika za ublažavanje bolova. Kontaktni dermatitis Kontaktni dermatitis bradavice ima vrlo slične simptome kao i ekcem, a uz to se može javiti osjećaj pečenja, upala ispucale kože. Uzrok isto tako može biti alergija ili jaka iritacija. I kod ekcema i dermatitisa, higijena bradavice održava se samo s toplom vodom, bez ikakvih sapuna, krema, losiona i slično. Takođe, može se prepisati kortikosteroidna krema i analgetik. Pagetov karcinom bradavice Rak dojke sve je veći problem kod sve mlađe populacije žena. On se može javiti i u području bradavice, a manifestuje se trajnim crvenilom, curenjem sekreta, pojavama rana koje ne prolaze, krastama, osjećajem žarenja i bola. U tom slučaju riječ je samo o jednoj bradavici, dok je na drugoj dojki bradavica normalna i zdrava. U slučaju da primijetite takve promjene na bradavici, koje ne prolaze nekoliko dana, što prije se javite svojem ljekaru.