Mihajlović: Zakon potpuno nepravedan prema SPC

Potpredsjednica vlade Srbije je rekla da Srbi u Crnoj Gori znaju da je srpska država uvijek sa njima

4709 pregleda10 komentar(a)
Mihajlović, Foto: Betaphoto

Potpredsjednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da je crnogorska vlada napravila "veliku grešku" sa zakonom o vjeroispovijesti koji je "potpuno nepravedan" prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ovo je apsolutan presedan u ponašanju jedne države u odnosu na imovinu jedne crkvene zajednice", rekla je Mihajlović za TV Prva, navodeći da se to tiče i svih ostalih crkava.

Mihajlović je rekla da Srbi u Crnoj Gori znaju da je srpska država uvijek sa njima i "da smo mi svi zajedno".

"Makar i u tim situacijama gdje mi ne možemo mnogo da učinimo, ali možemo da se izjasnimo da nešto nije u redu i pozove sve druge da budu na nekoj našoj strani, ako to možemo nazvati stranom", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla kako misli da će u narednom periodu biti još puno problema oko statusa SPC i položaja srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Huligani se opet pojavljuju kao čuvari srpstva"

Mihajlović je u intervjuu za "Blic", objavljenom prije par dana, kazala da ima razumijevanja za građane koji su svakodnevno na ulicama i u hramovima SPC i koji na taj način izražavaju mirni protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Istakla je, ipak, da nema razumijevanja za "buđenja šovinista, za huligane i probisvijete koji se u Beogradu opet pojavljuju kao čuvari srpstva".

"Ali mi je najtužniji takozvani "apel 88" u kome intelektualci optužuju Srbiju da je odgovorna za dešavanja u Crnoj Gori. Znam da će se u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj uvijek naći neko kome je Srbija kriva za sve, ali kada sam vidjela potpise nekih naših uglednih ljudi, to me je razočaralo", kazala je Mihajlović za "Blic".