Radnika nema, raskrsnice raskopane

Kružni tok u centru niko ne gradi danima, u Kukuljini “nepredviđeni radovi” od 200.000 eura

5600 pregleda5 komentar(a)
Kružni tok u centru stoji nedirnut, Foto: Siniša Luković

Da dva ključna projekta unapređenja lokalne komunalne infrastrukture koje trenutno sprovodi Opština Tivat - rekonstrukcija raskrsnica na Jadranskoj magistrali u kružne tokove u naselju Kukuljina i u centru grada, ne idu kako je to zamišljeno, pokazuje kako stanje na terenu, tako i raspisivanje novih tendera za dodatne radove na tim projektima.

Na gradilištu kružnog toka u centru grada kod zgrade stare Opštine već danima nema nijednog radnika i raskopana raskrsnica netaknuta stoji još od prošle godine. Naime, izvođač radova, podgorička kompanija „Vukotić Trade“ koja je radove zvanično počela 16. decembra kada su ih svečano inaugurisali premijer Duško Marković i gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac, iako ima rok od 65 dana da završi posao koji bi trebalo da obavlja svakodnevno u dvije smjene, u proteklom je periodu više „plandovala“ nego radila.

Gradilište je bilo mirno i na njemu su stali radovi već samo tri dana nakon premijerovog odlaska iz Tivta - za Nikoljdan 19. decembra, a potom je novi „predah“ počeo zadnjeg dana prošle godine i traje i do danas jer proteklih osam dana na gradilištu nije bilo nijednog radnika, niti su se izvodili bilo kakvi radovi. Posao na ovom kružnom toku koji finansira lokalna uprava vrijedan je 306.000 eura.

S druge strane, gradilište novog kružnog toka u Kukuljini na ulazu u Tivat iz pravca Budve gdje posao obavlja nikšićka kompanija „Mehanizacija i programat“ je bilo unekoliko aktivnije i tamo su se po nekoliko radnika i mašina u pogonu, mogli vidjeti već drugog dana Nove godine.

Da međutim, ni tamo stvari ne idu ni izbliza kako je planirano, pokazuje činjenica da je Opština u međuvremenu raspisala novi tender za „nabavku nepredviđenih radova na izgradnji kružnog toka“ u Kukuljini, procijenjene vrijednosti čak 200.000 eura sa PDV-om. Toliko će građani Tivta platiti „nepredviđene“ radove na izgradnji oko 400 metara vodovoda raznog profila na novom kružnom toku sa pratećim instalacijama, te čak po pet slučajeva „spajanja“ prekinutih vodovodnih, elektro i telekomunikacionih instalacija na gradilištu a koji, kako stoji u tenderu, „nisu evidentirani katastrom instalacija“.

Ovaj tender Opština Tivat raspisala je 31. decembra 2019. Rok za prijavu zainteresovanih izvođača je 22. januar, a onaj koji bude izabran imaće rok od 15 dana od dana uvođenja u posao da završi te „nepredviđene“ radove. Inače, originalno zamišljen cijeli posao na novom krupnom toku u Kukuljini košta 535 hiljada eura na koliko je Opština sklopila ugovor sa „Mehanizacijom i programatom“, a Nikšićani su zvanično taj posao počeli 5. decembra.

“Ovo je prvi i najveći od tri kružna toka na budućem bulevaru. Početak radova na kružnom toku predstavlja i početak izgradnje bulevara koji je nužan i neophodan Tivtu. Imajući u vidu kredibiltet izvođača radova, uvjeren sam da će se rok od 65 dana i ispoštovati“, saopštio je tada Kusovac novinarima na svečanosti na gradilištu. U međuvremenu na tom, ali i gradilištu kružnog toka u centru grada, desile su se i dvije ozbiljne havarije kada su građevinske mašine prekinule glavni elektro kabl preko kojeg se centar grada napaja strujom, odnosno glavnu vodovodnu cijev koja centar snabdijeva vodom.

Iz Opštine koja je investitor do sada nisu objasnili ko je zbog toga kriv - neopreznost izvođača ili loše i neažurne podloge podzemnih instalacija koje im je dala lokalna uprava kao investitoR.