Amfilohije: Đukanović i Marković kao Dioklecijan i Hozroje

Mitropolit smatra da se Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori afrimiše "bogoubilački i bratoubilački duh i proglašava za identitet i budućnost Crne Gore"

8306 pregleda39 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije tokom liturgije u manastiru Svetog Arhangela Mihaila, Foto: Siniša Luković

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da se Crkva u Crnoj Gori ponovno progoni i da je opet "na krstu i raspeću" kao u vrijeme rimskog cara Dioklecijana kojeg je nazvao "prokletim carem Dukljaninom".

"Evo danas novi carevi Hozroji i Dukljani gone i progone Crkvu Božiju, otimaju, hoće da obesvešćuju hramove kao što su to činili prokleti car Dukljanin i Hozroje. Donijet je i kod nas bezakoni zakon od Vlade Crne Gore, koji je istovjetan sa zakonom koji je vladao u vrijeme prokletoga cara Dukljanina i prema kojem se upravljao Hozroje, panganski, bezbožni car persijski", kazao je mitropolit obraćajući se vjernicima tokom litije u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na tivatskoj Prevalci.

Nakon liturgije, Amfilohije je osveštao i zvono koje je manastiru priložio ruski državljanin Vitalij Posliškov iz Voronježa.

Zvono manastiru priložio ruski državljanin Vitalij Posliškov(Foto: Siniša Luković)

Osvrćući se na Zakon o slobodi vjeroispovjesti čije povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska, Amfilohije je kazao da se preko tog zakona i u 21. vijeku nastavlja progon Crkve, ali da se "naš narod duhovno probudio i vaskrsao i okuplja se oko svetinja Božijih".

Mitropolit smatra da se ovim zakonom u Crnoj Gori afrimiše "bogoubilački i bratoubilački duh i proglašava za identitet i budućnost Crne Gore".

"Iz bogoubilačkog i bratoubilačkog duha se rađaju ovakvi zakoni bezakonja koji se nameću Crnoj Gori i preko toga povratak prokletom caru Dukljaninu i Hozroju, bezbožnom caru persijskom", istakao je Amfilohije, naglašavajući da se "današnja crnogorska himna prvi put pjevala od strane Sekule Drljevića u Staroj Gradiški".

Mitropolit Amfilohije ispred manastira Svetog Arhangela Mihaila na tivatskoj Prevalci(Foto: Siniša Luković)

"I ova Crna Gora koja se danas stvara sa tim bezakonjem nije Crna Gora 13. jula, već je to fašistička Crne Gora 12. jula, Sekule Drljevića iz Stare Gradiške gdje je bilo krvavo bratoubilaštvo od strane fašista. Da se pomolimo Bogu da urazumi one koji danas vladaju Crnom Gorom, da ne nastavljaju to zlokobno djelo bratoubistva i bogoubistva u svome narodu, nego da se vrate onom izvornom hrišćanskom duhu koji je ovdje vjekovima vladao, a kojim je sagrađeno u Crnoj Gori sve što je sagrađeno i sačuvano kroz vjekove i koji su živjeli svi oni veliki svjedoci vjere Hristove i bogoljublja i bratoljublja", zaključio je mitropolit Amfilohije.

Pozvao je sve "da ponovno zaživimo duhom Jevanđelja, duhom ljubavi prema Bogu koji jeste ljubav, i ljubavlju jedni prema drugima".