Ko su bili ubijeni Stamatović i Dedović

Smatra se da su ubijeni u nastavku obračuna crnogorskih kriminalnih klanova koji traje od kraja 2014. godine

75937 pregleda19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube

Stevan Stamatović i Igor Dedović, koji su ubijeni večeras u Atini, poznati su kao visoko rangrani članovi takozvanog "škaljarskog klana". Smatra se da su ubijeni u nastavku obračuna crnogorskih kriminalnih klanova koji traje od kraja 2014. godine. U tom kokainskom ratu, do sada je ubijeno najmanje 40 osoba, a među njima bilo je i nedužnih žrtava. Pripadnici kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana ubijani su na crnogorskim, ali i ulicama država okruženja i evropskih metropola.

Stamatović je slovio za jednog od vođa podgoričkog ogranka škaljarskog kriminalnog klana. Nedavno su on i njegova petočlana grupa osuđeni u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidicije Nikšićanina Radojice Zekovića postavljanjem bombe ispod njegovog automobila "golf 5", u maju 2017. godine.

Srbijanski mediji dovodili su ga u vezu sa likvidacijom Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, ali je on to negirao. Stamatoviću, kom je suđeno u odsustvu, izrečena je kazna od 12 godina robije, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju Milan Lješnjak i Dejan Deletić osuđeni na po 9 i po godina robije. Aleksandar Bojović i Đorđije Božović osuđeni su na po tri i po godine, a Stefan Balević na tri godine zatvora zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja. Dedović je prema policijskim podacima bio jedan od glavnih ljudi škaljarskog klana.

Crnogorska policija sumnjičila ga za pokušaj ubistva dvojice članova suparničkog, kavačkog klana, Miloša Radonjića i Vojina Stupara. Svjedoci saslušani u Višem državnom tužilaštvu, međutim, potvrdili su da je u trenutku kada je pucano na dvojicu Kotorana, Dedović boravio u Sloveniji.

Ranjen je 2008. godine i nakon toga godinama nije dolazio u Crnu Goru.

Mediji su ga više puta povezivali sa švercom kokaina. On je, ranije, više puta tvrdio da nije ni šef ni član škaljarskog niti bilo kojeg drugog klana.