Da li više seksa smanjuje rizik od nastanka raka prostate?

Ranije studije su pokazale da česta ejakulacija može spriječiti nastanak raka prostate

4539 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muškarce će pozitivno iznenaditi rezultati istraživanja - oni koji spavaju s puno žena su možda u manjem riziku od razvoja raka prostate. Rezultate ove studije, rađene u Kanadi, prenosi portal Helath.com

Prema rezultatima studije, muškarci koji su imali više od 20 seksualnih partnerki u životu imaju 28 odsto manje šanse da će oboljeti od raka prostate, u poređenju s onima koji su spavali s manje pžena. Ranije studije su pokazale da česta ejakulacija može spriječiti nastanak raka prostate, kaže autorka studije Marie-Elise Parent, profesorica na Univeritetu u Montrealu, a kao moguće objašnjenje navodi smanjenje koncentracije supstanci koje uzrokuju rak.

Međutim, nema mjesta oduševljenju. Naime, Parent naglašava da su ovi rezultati preliminarni i dodaje da nema dokaza da puno različitih partnera utiče na smanjen rizik od bolesti, nego samo da je pronađena poveznica među njima, prenosi odinacija.hr.

Dr. David Samadi, predstavnik odjeljenja urologije u bolnici Lenox Hill u New Yorku se slaže da nema potvrde da se radi o odnosu s različitim partnerima, nego o učestalosti ejakulacije.

Studija je donijela još neke zanimljive rezultate a jedan od njih je da muškarci koji su prijavili da nikada nijesu imali polne odnose imaju skoro dva puta veće šanse da će oboljeti od raka prostate od onih koji su ih imali.