Vlada još čeka da im kažu šta da rade s Adom

Tender za valorizaciju ostrva čeka analizu revizorske kuće “Dilojt”, Vlada nije demantovala informacije da planiraju gradnju vila i rezidencijalnih objekata, odnosno odustajanje od koncepta isključivo nudističkog centra

3919 pregleda3 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva “Vijesti”

Tender za turističku valorizaciju Ade Bojane biće raspisan nakon što revizorska kuća “Dilojt” završi analizu za tu lokaciju koja treba da pokaže kako Vlada treba da iskoristi potencijal u Opštini Ulcinj.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) za “Vijesti” nijesu precizirali vremenski okvir kada će taj posao biti završen i tender raspisan, a objašnjavaju da postoji interesovanje investitora za taj lokalitet.

Tender za Adu Bojanu nalazio se u Planu privatizacije za prošlu godinu, a ovogodišnji plan još nije usvojen.

“Kompanija ‘Dilojt’, za potrebe Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, priprema analizu, nakon čijeg završetka će biti poznati detalji u vezi modela i postupka turističke valorizacije lokaliteta Ada Bojana”, kazali su zvanično “Vijestima” iz MORT-a. Iz tog resora, kojim nakon ostavke ministra Pavla Radulovića krajem prošle godine koordinira premijer Duško Marković, objasnili su da je turistička valorizacija lokaliteta u najjužnijoj opštini bila predviđena i ranijim planovima privatizacije.

“Do sada je, pored kompanije ‘Karisma’, više investitora iskazivalo interesovanje, koje nije formalizovano u smislu konkretnih inicijativa i predloga”, naveli su u kratkom odgovoru iz MORT-a.

Vile i rezidencijalni objekti

Bez odgovora MORT-a ostala su pitanja uvezi sa tim šta će biti sa nudističkim naseljem na Adi i koji dio ostrva je planiran kao rezidencijalni prostor.

“Vijesti” su u junu prošle godine objavile da Vlada planira da odustane od koncepta Ade kao isključivo nudističkog centra i da planira da kroz valorizaciju izda u dugoročni zakup dio ostrva na kome bi se gradile vile i drugi rezidencijalni objekti.

Te informacije tada iz MORT-a nijesu demantovali, ali ni potvrdili. Iz ministarstva su tada “Vijestima” kazali “da je, kada su u pitanju projekti iz nadležnosti Komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, važno napomenuti da shodno Ugovoru o pružanju usluga, zaključenim sa kompanijom ‘Dilojt’, savjetnik vrši analizu lokacije sa svih aspekata - pravni i finansijski ‘due diligence’ ili dubinska analiza i predlaže Komisiji uslove turističke valorizacije određene lokacije“.

“To se primjenjuje i u ovom slučaju, a pored navedenog, savjetnik je u obavezi da uradi i ‘kost benefit’ analizu, koja će biti sastavni dio tenderske dokumentacije za ovaj projekat”, objasnili su tada iz MORT-a.

Vlada je u februaru prošle godine usvojila Plan privatizacije za 2019. i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će dio ostrva, koje se prostire na ukupno 522 hektara, vjerovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor. U dokumentu koji je pripremio Savjet za privatizaciju, pominje se valorizacija dijela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.

U planu piše da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvjezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater(i).

“Pored toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smještaja za dugoročni zakup, kao dio jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na sjeverozapadnom dijelu ostrva uz pješčanu plažu, a dio kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom dijelu sa šumama, močvarama i livadama”, piše u planu o valorizaciji Ade.

Prvo tender, pa odluka o učešću

U “Karismi”, koja gazduje hotelskim kompleksom „Holiday Village Montenegro“ na Velikoj plaži u Ulcinju, ne kriju da su zaintersovani za razvoj Ade, ali ističu za “Vijesti” da cijeli projekat zavisi od velikog broja faktora i da kompanija ne može da utiče na neke od njih. “Ada je jedan od najvećih razvojnih potencijala na jugu Crne Gore i mi ne krijemo našu zainteresovanost. Ponudu nijesmo dostavili s obzirom nato da tender nije objavljen u prošloj godini, tako da na tu temu nijesmo razgovarali sa zvaničnicima Vlade. Ako u ovoj godini bude javnog poziva, u zavisnosti od kriterijuma, donijećemo odluku o našem daljem postupanju po tom pitanju“, piše u odgovoru direktora “Karisme“ za istočnu Evropu Nemanje Kostića. Konzorcijumu “Karisma Hotels&Resorts” u zakup na 30 godina Vlada je 2017. godine dala državno zemljište povšine 122.214 metara kvadratnih, na kojem se nalaze hoteli “Olimpik” i “Belvi”, restoran i drugi prateći sadržaji, vlasništvo “Ulcinjske rivijere”.

Izgradnja hotela “Lido” još na čekanju

U „Karismi“ ističu da je projekat izgradnje hotela “Lido” na Velikoj plaži obuhvaćen razvojnim planom kompanije. “Vjerujemo da ćemo projekat realizovati, ali u ovoj fazi ne bi licitirali sa rokovima“, odgovorio je Kostić. “Vijesti” su prošle godine objavile da o projektu izgradnje hotela i elementima međusobnog poslovnog odnosa, “Karisma” pregovara sa firmom “Capital estate”, koja je vlasnik zemljišta na kome se nalazio nekadašnji hotel. “Capital estate” je u oktobru 2006. na međunarodnom tenderu kupio hotel “Grand Lido” za 10,80 miliona eura, a vlasnici su se obavezali da u izgradnju novog hotela investiraju 38 miliona eura. Objekat je srušen nakon kupovine, a firma je početkom 2012. godine, uprkos upozorenjima iz Vlade i imperativnim odredbama iz ugovora, konačno odustala od gradnje novog hotela na Velikoj plaži zbog zagađenja obližnje Port Milene. Pošto je za rješenje tog problema bilo neophodno nekoliko godina, “Capital estate” je planirani novac preusmjerio u Budvu gdje je u Bečićima sagradio hotel sa pet zvjezdica.