Budvanski krosover sastav “Mazzom u fugazzu” objavio numeru “Otac"

Mada je pjesma “Otac” nastala još prije pet godina po osnivanju grupe, budvanski krosover sastav “Mazzom u fugazzu” objavio ju je tek sad, a donekle je zaslužna za njihovo okupljanje

856 pregleda0 komentar(a)
Krosover sastav "Mazzom u fugazzu", Foto: Privatna arhiva

Mada je pjesma “Otac” nastala još prije pet godina po osnivanju grupe, budvanski krosover sastav “Mazzom u fugazzu” objavio ju je tek sad, a donekle je zaslužna za njihovo okupljanje, objasnio je frontmen Nemanja Đorđević Necke za “Vijesti”.

“Miroslav Karović (gitarista) je tada, prije pet godina, okupio u prostorijama Radija Katakombe Nebojšu Ćulafića i (klavijatura, gitara, vokal) i Petra Šukovića (bas) i iz njegove teme izrodila se pjesma. Kad sam čuo demo instrumentala tekst je već skoro bio napisan i bukvalno sam čuo te stihove kako popunjavaju četvrtine. Mislim da smo poslije prve verzije ove pjesme shvatili da bi trebalo da nađemo bubnjara i napravimo nešto više”, priča on povodom izlaska ove numere koja se može čuti na YouTube servisu.

Osim za Budvane karakteristične mješavine gitarskog zvuka i hip hopa, ovu pjesmu krasi i neuobičajena psihološka tematika.

“Inspiracija za tekst je potekla iz nekog univerzalnog prokletstva ljudskog bića koje je vječno u nesvjesnoj potrazi za imagom oca kao arhetipske figure, koju poslije samo sebi iznalazi rješenja do nivoa apsurda, pa čak i trivije”, objasnio je frontmen.

Ono što nije novo u njegovom izrazu je pripovjedački pristup, pa i u ovoj, kao i mnogim njegovim solo numerama, Necke kroz nekoliko likova govori svoju priču. Kaže da ga to privlači kao ljubitelja književnosti.

“Storiteling je momenat u hip-hopu kada je došlo do jedne vrste uzdizanja stila, uzimanja nevinosti klasičnom bacanju rima koje su tu samo da zabave publiku između DJ brejkova i naravno rađanje repa kao podžanra. Zato pričanje priče i doživljam kao jedan vid vrhunskog poetsko-proznog doživljaja u kojem se prepliću književno i ulično, repovanje i ritam, drama i melodija. To je oruđe, e sad, hoćemo li ga koristiti za beletristiku ili roman toka svijesti isključivo je na onome koji stvara”, ističe on.

Iz budvanskog sastava ranije su najavili da će pjesme sa debi albuma koji nosi naziv “Skriveni gradski fank” objavljivati jednu po jednu, a “Otac” je peta. Mazzom u fugazzu nažalost izlazak cijelog albuma neće dočekati na okupu, ali Necke obećava da će se potruditi da do publike stignu sve pjesme, kao i da ideja grupe nastavi da živi kao njegov projekat.

“Poslije krize u koju smo zapali usljed neiznalaženja rješenja da se cijeli materijal, koji je snimljen kod Mihajla Mihe Radonjića u studiju M Sound, smiksa i objavi kao album, kao i odasipanju entuzijazma za dalji rad članova u ekipi, ja sam odlučio da se posvetim krajnjem realizovanju, pa makar i ovako sukcesivno, jer mi je bilo jako glupo da čitav rad i trud ostanu na nekom hard disku. Iako kao bend više ne postojimo, tj. oni koji su svirali i aranžirali pjesme više ne sarađuju, donio sam odluku da nastavim sa idejom jednog ovakvog projekta na način da ću ubuduće kroz saradnju sa različitim muzičarima i producentima povremeno objavljivati studio uradak u formati singlova”, pojasnio je muzičar.