Dijagnostika za koronavirus u Crnoj Gori ista kao i u regionu

Testovi za svakodnevnu dijagnostiku novog oboljenja zasad dostupni samo za naučna istraživanja i to u najviše pogođenim oblastima, kazali su iz Instituta za javno zdravlje

4602 pregleda0 komentar(a)
Ne zaboraviti druge viruse poput gripa koji stvaraju probleme: Begić, Foto: Boris Pejović

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ) ima istu dijagnostiku za koronavirus kao i zemlje regiona, a testova ima dovoljno da se pokrije mogući prvi talas “sumnjivih” pacijenata. U IJZ tvrde i da još nema testova za svakodnevnu dijagnostiku novog koronavirusa otkrivenog u Kini, već samo za naučna istraživanja i to u oblastima koje su najviše pogođene tim oboljenjem.

Pomoćnik direktora IJZ, epidemiolog Senad Begić, “Vijestima” je kazao da raspolažu istim dijagnostikumima za koronavirus koje ima i Hrvatska.

“Radi se o takozvanoj panel dijagnostici koja služi za istovremeno testiranje uzoraka gornjih i donjih respiratornih puteva (idealno brisa nosa i ždrijela a moguće i bronhoalveolarnog lavata - ispirka disajnih puteva...) na više različitih uzročnika teških respiratornih infekcija”, rekao je on.

Begić je objasnio da panel dijagnostika omogućava IJZ testiranje iz jednog uzorka na 15 izazivača respiratornih infekcija. Među tim uzročnicima su koronavirus, adenovirus, influenca (tri pod tipa A i B), parainfluenca (četiri tipa), respiratorni sincicijalni virus, rinovirus...

“Ova dijagnostička metoda namijenjena je za testiranje samo najtežih pacijenata sa teškim respiratornim infekcijama sa atipičnim kliničkim tokom, a ne za rutinsku dijagnostiku. Ona nije namijenjena za upotrebu u uslovima potencijalnog masovnog obolijevanja kada se koriste komercijalni kitovi kojih, nažalost, trenutno nema dostupnih nigdje na tržištu, jer se radi o novom oboljenju, a svi dostupni proizvodni i istraživački kapaciteti su angažovani za pokrivanje najpogođenijih teritorija”, tvrdi epidemiolog.

On je kazao da IJZ raspolaže količinom dijagnostikuma dovoljnih da pokriju eventualni prvi talas registrovanja obolijevanja kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

“Takođe, Institut raspolaže uspostavljenim procedurama i kanalima za slanje uzoraka u laboratorije u svijetu sve do nabavljanja validovanih testova namijenjenih za svakodnevnu dijagnostiku, a ne za naučna istraživanja. Ti validovani testovi će biti dostupni svim državama regiona kroz zajedničku proceduru nabavki kojom koordiniraju Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija”, rekao je Begić.

Epidemiolog IJZ juče je kazao i da je novo oboljenje sedmi soj koronavirusa koji se javlja kod čovjeka. Ponovio je da nema razloga za paniku i da imamo veće opasnosti koje su bliže, poput sezonskog virusa gripa.

Od novog koronavirusa do juče popodne umrle su 132 osobe, dok je oboljenje potvrđeno kod 6.057 pacijenata. Virus životinjskog porijekla, koji je najvjerovatnije krenuo sa pijace morskih plodova i ribe, mutirao je i sada ga ima u 16 država, odnosno teritorija. Prošlog petka zabilježeni su slučajevi koronavirusa u Francuskoj, gradovima Pariz i Bordo, a riječ je o pacijentima koji su doputovali iz Vuhana. Virus je prekjuče stigao i u Njemačku.

Grip je bliži, raste broj oboljelih

Begić je juče, gostujući u jutarnjem programu Televizije “Vijesti”, kazao i da konstantno raste broj oboljelih od gripa, te da se ne smiju zaboraviti virusi koji nam stvaraju probleme.

On je podsjetio da je prošle godine u Crnoj Gori zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva od gripa (31 osoba).

Begić je rekao i da konstantno raste broj oboljelih od gripa u svijetu, ističući da je u Americi od početka sezone zabilježeno 6.600 smrtnih slučajeva i 13 miliona oboljelih.

Kazao je da je ove godine vakcinacija protiv gripa “nikad bolja”, te da se u IJZ nadaju da otvaranje škola neće doprinijeti većem obolijevanju od gripa.

Prema podacima IJZ za prošlu nedjelju, koji su objavljeni juče, grip je do sada laboratorijski potvrđen kod 54 osobe, dok su zabilježena četiri slučaja teške akutne respiratorne infekcije u bolničkom nadzoru.

Kineski radnici daleko, pa je rizik manji

Begić je podsjetio i da je kineska kompanija CRBC dobrovoljno odlučila da produži odmor za 797 radnika koji su radili na sekciji tri i četiri na gradilištu auto-puta, a koji su većinom iz najpogođenije pokrajine Hubei, u kojoj se nalazi Vuhan.

Tvrdi da je rizik uvođenja virusa u Crnu Goru zato sveden na najniži mogući nivo, ali se zbog međunarodnog saobraćaja ne može isključiti.