Irak: Bivši ministar izabran za mandatara

Izbor Alavija dolazi u trenutku kada se Irak suočava sa svakodnevnim antivladinim protestima i konstantnom prijetnjom da bude uvučen u sukob SAD i Irana, kao i posle dvomjesečnog zastoja u procesu formiranja nove vlade

605 pregleda0 komentar(a)
Parlament u Iraku, Foto: Shutterstock
01.02.2020. 19:07h

Suprotstavljene političke grupe u Iraku danas su odredile bivšeg ministra komunikacija Mohameda Alavija za mandatara za sastav nove iračke vlade, izjavila su tri zvaničnika.

Izbor Alavija dolazi u trenutku kada se Irak suočava sa svakodnevnim antivladinim protestima i konstantnom prijetnjom da bude uvučen u sukob SAD i Irana, kao i posle dvomjesečnog zastoja u procesu formiranja nove vlade.

Odluka da Alavi (66) zamijeni odlazećeg premijera Adela Abdul-Mahdija rezultat je brojnih razgovora rivalskih partija prethodnih mjeseci.

Predsjednik Iraka Barham Saleh u srijedu je parlamentarnim grupama dao rok do 1. februara da izaberu kandidata za premijera i objavio da će u suprotnom to sam učiniti

Očekuje se da parlament glasa o izboru Alavija za premijera na sledećoj sjednici, posle čega on ima rok od 30 dana da definiše program vlade i da izabere ministre.

U ranije snimljenoj izjavi objavljenoj na internetu, Alavi je pozvao antivladine demonstrante da nastave sa pobunom protiv korupcije.

Alavi je rodjen u Bagdadu. Ministar komunikacija bio je 2006. godine, a potom od 2010. do 2012. godine. Ostavku je podneo posle sukoba sa tadašnjim premijerom Nurijem Al-Malikijem.