Peticija SDP-a da se Zakon o PIO hitno uvrsti u dnevni red Skupštine

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju socijalni partneri dogovorili krajem 2018. godine, ali ga Vlada ne šalje Skupštini. Ovaj Zakon bolji za radnike i penzionere nego sadašnji jer se u koeficijent neće računati deset najgorih godina, bolja je formula za usklađivanje penzija i smanjen broj godina za odlazak u starosnu penziju

4127 pregleda27 komentar(a)
Sa konferencije SDP-a - Foto MINA, Foto: Foto MINA

Socijaldemokratska partija (SDP) će od sjutra pokrenuti potpisivanje peticije kojom će tražiti da se Skupštini hitno proslijedi tekst predloza Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojeg su sindikati, Vlada i poslodavci dogovorili krajem 2018. godine i koji je povoljniji po radnike i penzionere nego sadašnji.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je juče na da iz Vlade ne odgovaraju zašto se ovaj zakon ne upućuje Skupštini, dok hiljade građana na njega čekaju i odlažu odlazak u penziju zbog boljih uslova za koje su se izborili predstavnici sindikata. Obje sindikalne centrale tada su prijetile i generalnim štrajkom.

Ona je podsjetila da je i Socijalni savjet na ovaj tekst zakona dao saglasnost u junu prošle godine.

„Tada su resorni ministar Kemal Purišić i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović obećali da će zakon brzo doći u proceduru i da će biti usvojen. Nažalost, uprkos obećanjima, Purišić i Simović su obmanuli građane, posebno one koji su stekli uslove za odlazak u penziju i čekaju usvajanje ovog zakona", kazala je Vuksanović Stanković.

Oma smatra da je nedopistivo takvo ponašanje Vlade ali i poslanika DPS-a.

„Uprkos dogovoru socijalnih partnera koji su tekst usaglasili prije više od godinu, Vlada još nije utvrdla predlog, a poslanici DPS odbijaju da se predloženi zakon stavi na dnevni red Skupštine. Na taj način čini se ogromna šteta velikom broju penzionera i onima koji treba da odu u penziju“, tvrdi Vuksanović Stanković.

Potpisivanje peticije počinje sjutra na Cetinju a potom će obići sve gradove. Cilj je skupiti više od šest hiljada potpisa kako bi već odavno pripremljeni predlog zakon mogao direktno ići na Skupštinu.

Najznačajnije prednosti dogovorenog predloga zakona, kako je navela Vuksanović Stanković, su da jedna četvrtina najlošijih godina, u kojima je tokom radnog staža zaposleni prijavljivan na najniže iznose zarada, biti izuzeta iz obračuna penzija.

Takođe minimalna penzija se sa sadašnjih 128 eura povećava na 145 eura.

Starosna granica za muškarce se spušta sa 67 godina starosti (i najmanje 15 godina staža osiguranja), na 66 godina a za žena na 64 godine.

Predstavnici obje sindikalne centrale više puta su proteklih godinu i po tražili da se ovaj predlog zakona uvrsti na dnevni red Skupštine, navodeći da hiljade građana odlaže odlazak u penziju čekajući bolje uslove.