Brnabić o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti: Nadam se dijalogu, CG je suverena država

Ona je rekla da joj je drago što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da će "Brisel pratiti situaciju"

4464 pregleda9 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, da joj je drago što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da će "Brisel pratiti situaciju" i dodala da se nada će doći do dijaloga na tom nivou, jer je Crna Gora suverena država.

"Tanka je linija između 'podržavamo narod tamo' i toga da da se miješamo u unutrašnja pitanja suverene drzave", rekla je Brnabić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i ukidanju taksi na srpske proizvode, ona je navela da nova Evropska komisija vrši "ogroman pritisak na Prištinu" da ukine takse.

Poručila je da nije sigurna o kakvom reciprocitetu pričaju predstavnici kosovskih vlasti, ali da je politika Srbije jasna a to je da "nema sivih zona, nema nejasnoća".

"Mi tražimo poštovanje Cefta sporazuma, on nema nejasnoća. Ništa drugo ne tražimo, samo poštujte Cefta", rekla je Brnabić.

Ona je kazala i da je "lakše kada vidi" da postoji više ljudi koji se ne slažu sa politikom Vlade, ali koji dižu glas "protiv ekstremizma u Savezu za Srbiju (SzS)".

Ona je ocijenila da je pravi pokazatelj demokratskog potenicijala SzS to što isključuju osobe koje imaju sopstveno mišljenje.

"Isključujete ljude koji imaju sopstveno mišljenje i volju i koji kažu ja će se vratiti u instituciju da bi se borili za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu", rekla je Brnabić i dodala da je hrabrost poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić za divljenje.

Brnabić je rekla i da smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto šteti samo Srpskoj naprednoj stranci i da ne vidi problem u tome, prije svega jer se već krenulo u izmjenu izbornih zakona u izbornoj godini.

"Ukoliko postoji većina da to usvoji, a to podržava i dio opozicije onda je to interna stvar Srbije. Smanjenje cenzusa širi prostor za više predstavnika građana u parlamentu", rekla je Brnabić.