SZO: U Kini stabilizovan broj zaraženih novim virusom

"Registrovali smo period stabilnosti od četiri dana tokom kojeg se broj slučajeva zaraze nije povećavao. To je dobra vijest i mogla bi da utiče na kontrolne mjere koje su uspostavljene", rekao je Rajan ali je dodao da je još rano predvidjeti dalji tok epidemije

1156 pregleda0 komentar(a)
Stabilizovan broj oboljelih, Foto: BETA

Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini svakog dana se stabilizuje, ocijenila je večeras Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ali dodaje da treba i dalje ostati oprezan.

To je dobra vijest, navela je SZO i dodala da je još rano predvidjeti da li je epidemija počela da jenjava

"Došlo je do stabilizacije broja zaraženih u Hubeju", kineskoj provinciji gdje se pojavila virusna upala pluća, izjavio je Majkl Rajan, zvaničnik SZO zadužen za hitne sanitarne programe.

Kineske vlasti su uvele drastične mjere u provinciji Hubej kako bi se spriječilo širenje zaraze.

"Registrovali smo period stabilnosti od četiri dana tokom kojeg se broj slučajeva zaraze nije povećavao. To je dobra vijest i mogla bi da utiče na kontrolne mjere koje su uspostavljene", rekao je Rajan ali je dodao da je još rano predvidjeti dalji tok epidemije.

Ukupno 34.546 osoba je inficirano u kontinentalnom delu Kine, gdje su preminule 722 osobe.

SZO je upozorila na dezinformacije o bolesti koje otežavaju rad medicinskih radnika koji se bore protiv epidemije.

"Ne borimo se samo protiv bolesti, već protiv trolova i teoretičara zavere koji šire dezinformacije i podrivaju napore onih koji se bore protiv virusa", dodala je organizacija.

SZO je navela da će naredne nedelje u Kinu da otputuju stručnjaci organizacije.