Tivat: Najveće plate ima devet radnika Turističke organizacije

Zaposleni u polovini opštinskih firmi u Tivtu imaju plate veće od državnog prosjeka

5602 pregleda3 komentar(a)
U tri firme plate iznad prosjeka: Tivat, Foto: Siniša Luković

Najveću proječnu zaradu od šest firmi čiji je osnivač i vlasnik Opština Tivat, imaju zaposleni u Turističkoj organizaciji Tivat.

Prema nezvaničnim informacijama jer ti podaci nikada nisu zvanično objavljeni u redovnim godišnjim finansijskim i izvještajima o radu TOT-a koji posluje kao društvo sa ograničenom odgovornošću i ne spada direktno pod javni sektor jer mu je primarna djelatnost komercijalna, a ne javne usluge, prosječna plata u toj firmi je lani bila oko 600 eura. U TOT-u inače, ima devet stalno zaposlenih radnika.

Drugi na listi firmi čiji je osnivač Opština Tivat po visini zarada je tivatski „Vodovod i kanalizacija“ čiji radnici prosječno mjesečno primaju po 548,88 eura. U tivatskom ViK-u radi 57 stalno zaposlenih koji, zavisno od stručne spreme, imaju prosječne neto plate u iznosu od 439 eura za nekvalifikovane radnike, do 763 eura za zaposlene sa visokom stručnom spremom.

20 zaposlenih angažovano je u preduzeću Parking servis Tivat, a prosječna plata iznosi 450 eura. Proječna plata u opštinskom preduzeću „Autobuska stanica“ Tivat, u kojem ima ukupno 15 radnika, iznosi 420 eura. Najmanju prosječnu zaradu u toj firmi imaju nekvalifikovani radnici u visini od 270 eura, dok zaposleni sa visokom stručnom spremnom u prosjeku zarađuju 890 eura mjesečno.

Pored TOT-a i ViK-a, među opštinskim preduzećima u Tivtu u kojima je prosječna zarada veća od one na državnom nivou koji iznosi 517 eura, još je jedino firma „Brand New Tivat“ koje se bavi marketinškim i aktivnostima odnosa sa javnošću. U „Brand New Tivtu“ rade četiri zaposlena čija je prosječna neto plata 525 eura.

Ostala tri preduzeća čiji je osnivač i isključivi vlasnik lokalna samouprava, po prosječnim zaradama svojih radnika ispod su državnog prosjeka. Prosječna neto plata zaposlenih u Komunalnom preduzeću Tivat iznosi 466,67 eura. U Komunalnom radi 106 zaposlenih čije prosječne neto zarade zavisno od stručne spreme, iznose od 335,55 eura za nekvalifikovane radnike do prosjeka od 772,35 eura za zaposlene sa fakultetskim diplomama.