Bahatost investitora: Veliki bor u Tivtu mora pasti da bi beton rastao

Uklonjen je dio krošnje prema sjeveru koji je "smetao" nastavku izgradnje drugog i trećeg sprata nove zgrade sa stanovima za prodaju na tržištu koja se krije pod eufemizmom "kondo-hotel"

10766 pregleda27 komentar(a)
Posječeni bor, Foto: Siniša Luković
23.02.2020. 14:16h

Posljednja demonstracija bahatosti stranih investitora i istovremene potpune nemoći lokalne uprave Tivta da u djelo sprovede sopstvene odluke i inicijative o zaštiti vrijednih prirodnih i hortikulturnih cjelina u tom gradu, stigla je danas rano ujutro sa zvucima motorne šege koja je posjekla trećinu krošnje zadnjeg velikog primorskog bora – pinije, u nekada lijepom malom parku bivšeg gotela "Mimoza" u centru grada.

Radnici koje je angažovao investitor novog kondo-hotela što se gradi na ovoj lokaciji, kompanija "Mimoza Group" iz Tivta, uz pomoć dizalice, postepeno su sjekli i skidali dio krošnje i stabla velikog bora koji već stotinjak godina raste na krajnjem istočnom dijelu bašte nekadašnjeg hotela "Mimoza".

Nekadašnji izgled dijela parka hotela "Mimoza"(Foto: Čitalac "Vijesti")

Uklonjen je dio krošnje prema sjeveru koji je "smetao" nastavku izgradnje drugog i trećeg sprata nove zgrade sa stanovima za prodaju na tržištu koja se krije pod eufemizmom "kondo-hotel".

Po prijavi građana i novinara, Komunalna inspekcija Opštine Tivat je izašla na lice mjesta, sačinila zapisnik i zaustavila dalje uklanjanje bora.

"Radovi su stopirani, komunalni ispektor će sačiniti zapisnik i dostaviti ga nadležnoj Ekološkoj inspekciji kao i Urbanističko-građevinskoj inspekciji. Uzeti su podaci od lica koja su radila na uklanjanju bora", saopšteno je iz Komunalne inspekcije.

Sječom posljednje od više nekadašnjih velikih stoljetnih pinija u bašti "Mimoze" okončava se potpuna devastacija te nekada veoma atraktivne i vrijedne hortikulturne cjeline, a koju je "Mimoza Grupa" u više navrata sprovela tokom posljednjih nekoliko godina.

U ovdašnjem malom parku nekada je raslo nekoliko ogromnih stabala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova.

Skoro svo to rastinje posječeno je od 2016. kada je stari hotel "Mimoza" i plac od 4.600 kvadrata na kojem se on nalazio prodat novom vlasniku – kompaniji "Mimoza Grupa" iza koje stoji ruski kapital.

Oni su stari hotel koji su platili 6,5 miliona eura srušili i na njegovom mjestu nakon više mijenjanja planskih dokumenata u skladu sa njihovim željama, počeli gradnju novog kondo-hotela sa starim imenom.

Prema DUP-u Tivat-Centar inače, prostor na kome je proteklih godina bukvalno iskasapljen nekadašnji "Mimozin" park, predviđen za "zelenilo turističkih objekata", ali i pored toga ovaj mali park nikada nije bio formalno-pravno proglašen zaštićenim.

U novembru prošle godine "Mimoza Grupa" je posjekla pretposljednju piniju na ovoj lokaciji, prethodno namjerno presjekavši njen korijen kako bi se stablo osušilo.

Tom prilikom iz Službe za informisanje Opštine Tivat je saopšteno da je za izgradnju novog hotela "Mimoza" ranga pet zvjezdica, izrađen Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu na koji je izdata saglasnost od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, u okviru kojega je "izvršena pejzažna taksacija – dat je opis vegetacije na predmetnoj lokaciji i izvršena je kategorizacija dendroflore".

Tom prilikom je utvrđeno da dva najveća stabla pinjola prečnika debla preko jedan metar, spadaju u kategoriju A – drveće visokog kvaliteta (za očuvanje).

U okviru pejzažne taksacije data je i tzv. zona zaštite korjena, koja pokazuje do kolike se udaljenosti od stabla smije prići prilikom vršenja iskopa bez opasnosti po oštećenje korjena.

Oba primjerka pinjola Elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu, bila su predviđena za očuvanje na lokaciji, ali se to nije desilo.

Budući da Komunalna inspekcija, kao ni opštinski Sekretarijat za uređenje prostora i održivi razvoj, nemaju nadležnost da spriječe ovakvu devastaciju vrijedne hortikulture na privatnim parcelama, pa se prijave šalju Odsjeku za ekološku inspkeciju UIP-a i Urbanističko-građevinsku inspekciju MORT-a, Sekretarijat za uređenje prostora i održivi razvoj se tim inspekcijama ranije u više navrata obraćao zahtjevom za inspekcijski pregled projektne dokumentacije i kontrolu aktivnosti realizovanih na terenu na gradilištu nove "Mimoze", ali to nije dalo nikakvog efekta da se nekada lijepi mali park u srcu Tivta na ovoj lokaciji i sačuva.