Ženska politička mreža: Ne želimo da partije fingiraju ravnopravnost

Ženska politička mreža inicirala je izmjene Zakona na osnovu čega je izdvojeno pola miliona eura iz budžeta za finansiranje ženskih organizacija pri partijama

3062 pregleda1 komentar(a)
Region želi naš model: Sa promocije Ženske političke mreže, Foto: Filip Roganović

Ženska politička mreža (ŽPM) zadovoljna je što je država izdvojila pola miliona eura za rad ženskih organizacija u političkim partijama, ali će tražiti da se utvrde pravila kako se novac ne bi zloupotrijebio.

“Ne želimo da se ova inicijativa pretvori u svoju suprotnost, da partije fingiraju postojanje ženskih organizacija da bi dobile ovaj novac, zato ćemo se, jednako kako smo se zalagali da ovo progresivno zakonsko rješenje bude usvojeno, zalagati i za kvalitetan nadzor nad njegovom primjenom”, rekla je “Vijestima” članica ŽPM Snežana Jonica (Socijalisti Crne Gore).

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja planirano je 0,05 odsto budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u parlamentarnim partijama.

Članica ŽPM Marija Ćatović (DPS) podsjeća da su one inicirala izmjene Zakona: “Kao rezultat naših zahtjeva, ženske organizacije u političkim partijama imaće od sada svoja namjenska sredstva za redovan rad. Ovakvo zakonsko rješenje omogućava da značajno ojačaju kapacitete i da mogu redovno i organizovano da se bavi onim što jeste svrha njihovog postojanja političkim radom i odlučivanjem, osnaživanjem i edukacijom većeg broja žena za obavljanje značajnih funkcija”, kazala je Ćatovićeva “VIjestima”.

Ona je dodala da su zadovoljni usvojenim rješenjem i činjenicom da je država izdvojila pola miliona eura za rad ženskih organizacija i da se taj novac jednako dijeli na sve parlamentarne političke subjekte.

Jonica podsjeća da ženske organizacije u političkim subjektima do usvajanja ove inicijative ŽPM nijesu imale ni cent svojih sredstava.

“Ovo je poduhvat, a to nam potvrđuju i u državama regiona gdje je već iskazano ogromno intresovanje za naš model i želja da se upravo crnogorski model preslika i primijeni i u tim državama. Takođe, na našu inicijativu novim Zakonom propisano je da se osim iz državnog budžeta novac za finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima izdvaja i na nivou lokalnih samouprava, na način što se 0,11 odsto sredstava iz tekućeg budžeta izdvaja za ovu namjenu, uz određene specifičnosti za opštine čiji je budžet manji od 5 miliona eura”, rekla je Jonica.

Ona navodi da je Ženska politička mreža ovom inicijativom obezbijedila ne samo funkcionisanje i rad ženskih organizacija na državnom nivou nego i finansiranje i redovan rad ženskih organizacija na lokalnom nivou.

Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Izdvajanje će biti veće ako se poveća budžet

Jonica je rekla da je iznos za ženske organizacije definisan u procentima od tekućeg budžeta države ili opština tako da će se srazmjerno povećavati koliko se budu povećavali budžeti. “Sada je obaveza svih nas, a očekujemo da će i mediji tome doprinijeti da ispratimo primjenu Zakona na lokalnom nivou odnosno donošenje novih odluka o finansiranju političkih subjekata na lokalnom nivou”, kazala je Jonica.

Ćatovićeva je kazala da je novac za 2020. u iznosu od 500.162 eura već u državnom budžetu za ovu namjenu izdvojen iz budžetske rezerve što je definisano u zaključcima usvojenim zajedno sa Zakonom o budžetu za ovu godinu.