Umjesto zapisnika, Rutoviću dostavili intervju Omejec

Ustavni sud odbio u četvrtak zahtjeve Milorada Gogića i Miodraga Iličkovića da se pokrene postupak za izbor predsjednika. U istrazi nezakonitog izbora Lopičićeva i Drašković kreativno tumači zahjtev SDT-a

4887 pregleda2 komentar(a)
Omejec, Duško Marković i Lopičićeva tokom rasprave o izmjenama zakona o ustavnom sudu (arhiva), Foto: Savo Prelević

Uprkos pokrenutoj istrazi Specijalnog državnog tužilaštva, zamjerkama evropskih poslanika i dijela crnogorske javnosti u zakonitost izbora sutkinje Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju, Ustavni sud (US) odbio je na posljednjoj sjednici zahtjeve sudija Milorada Gogića i Miodraga Iličkovića da se pokrene postupak za izbor predsjednika.

U međuvremenu, na zahtjev specijalnog tužioca Veljka Rutovića da se dostavi dokumentacija u vezi sa krivičnom prijavom Instituta za vladavinu prava o nezakonitom izboru Lopičićeve, bivši predsjednik US Dragoljub Drašković proslijedio je kopiju Odluke objavljene u “Službenom listu” i intervju bivše koleginice iz Hrvatske Jasne Omejec “Pobjedi” u kome ona navodi da takva praksa postoji u toj državi.

Zapisnik o toku sjednice koja je održana 27. januara usvojen je prije dva dana na sjednici US i do juče nije bio dostavljen SDT-u, kao i tonski zapis sa sjednica jer je svaka snima, saznaju “Vijesti”.

Dragoljubu Draškoviću je mandat istekao 8. februara, a kako u prvom pokušaju nije uspio izbor njegovog nasljednika, većina sudija US je izglasala Lopičićevu za predsjedavajućeg sudiju iako ta funkcija ne postoji u Ustavu, a ni u Zakonu o Ustavnom sudu.

Sud se pozvao na praksu iz ranijeg perioda kada je predsjednika birala Skupština i na standarde iz okruženja, iako oni, kako je naveo dio pravnika, nijesu činjenice na osnovu kojih se odlučuje.

Sudija Milorad Gogić tri puta je podnosio zahtjev da se sazove sjednica, ali se to još nije desilo. Ranije je iz kabineta predsjedavajuće sutkinje “Vijestima” odgovoreno da “Ustavni sud...zakazuje i odlučuje o pitanjima iz svoje nadležnosti prema dnevnom redu koji se neposredno utvrđuje na svakoj konkretnoj sjednici”.

Na sjednici u četvrtak, takav predlog je odbijen, pa je od sedam sudija za njega glasalo samo troje - sem Gogića i Iličkovića i sudija Budimir Šćepanović, koji je bio neuspjeli kandidat za predsjednika.

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj povodom sumnji u nezakonit izbor Lopičićeve za predsjedavajućeg, potvrđeno je ranije “Vijestima” u SDT-u. Oni su time postupili po krivičnoj prijavi Instituta za vladavinu prava, u kojoj je navedeno da je “grupa NN sudija Ustavnog suda izabrala sutkinju na nepostojeću funkciju predsjedavajućeg sudije sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda”.

U odluci o njemom izboru piše da se bira na period do godinu i da to tada treba da stvori uslove za izbor presjednika suda. Takva odredba u zakonu i Poslovniku US ne postoji.

Iz US juče nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa odbijanjem inicijative za izbor predsjednika suda, kao i dostavljanja dokumentacije SDT-u. Prema informacijama “Vijesti”, Lopičićevu je juče na tu temu sudije uputila na svog prethodnika, navodeći da ona nije rukovodila sudom kada se SDT obratilo za zahtjev za dokumentaciju.

Na pitanje da li je tačno da su dobili novinski tekst i odluku iz “Službenog lista” umjesto zapisnika, iz SDT su odgovorili da je “izviđaj u predmetu u toku”.

Credit: Savo Prelevic

Caption: Omejec, Duško Marković i Lopičićeva (arhiva) - Foto: Savo Prelević

Credit: Savo Prelevic

Caption: Omejec, Duško Marković i Lopičićeva tokom rasprave o izmjenama zakona o ustavnom sudu (arhiva)

Foto: Savo Prelević