VIDEO Evo kako se prenosi koronavirus i kako da se zaštitite

"COVID-19 je zarazna bolest koju uzrokuje novi koronavirus koji se po prvi put pojavio kod čovjeka. Prenosi se s čovjeka na čovjeka uglavnom preko kapljica koje nastaju kada zaražena osoba govori, kašlje ili kija"

43422 pregleda8 komentar(a)
Najefikasniji način da spriječite širenje novog koronavirusa je da često čistite ruke sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili da ih perete sapunom i vodom, Foto: Shutterstock
06.03.2020. 14:44h

Svjetska zdravstvena organizacja (SZO) i Ministarstvo zdravlja Crne Gore napravili su video kojim se prikazuje kako se prenosi koronavirus i kako se možemo zaštititi od njega, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

"COVID-19 je zarazna bolest koju uzrokuje novi koronavirus koji se po prvi put pojavio kod čovjeka. Prenosi se s čovjeka na čovjeka uglavnom preko kapljica koje nastaju kada zaražena osoba govori, kašlje ili kija. Ove kapljice mogu završiti u ustima ili nosu osoba koje se nalaze u blizini. Ove kapljice su previše teške da bi putovale daleko vazduhom – one uglavnom pređu udaljenost od jednog metra i brzo se zaustave na površinama. Ovo je razlog zašto se prenošenje s čovjeka na čovjeka uglavnom dešava između onih koji su u bliskom kontaktu", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da tačno vrijeme koliko virus može preživjeti na površinama još uvijek nije poznato.

"Zbog toga je pametno da se površine redovno čiste naročito u blizini osoba zaraženih virusom COVID-19. Ruke dodiruju mnoge površine, koje mogu biti kontaminirane virusom. Zbog toga treba da izbjegavate dodirivanje očiju, nosa ili usta, jer kontaminirane ruke mogu prenijeti virus s površine na vas. Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos savijenim laktom ili koristite jednokratne maramice. Ako koristite maramicu, odmah je bacite u zatvorenu kantu za smeće", kazali su miz Ministarstva zdravlja.

Poručili su i da je najefikasniji način da spriječite širenje novog koronavirusa da često čistite ruke sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili da ih perete sapunom i vodom.

"Time ćete ukloniti virus ako se on nalazi na vašim rukama. Ostanite zdravi i spriječite širenje koronavirusa", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.