Medenica: Napredak u primjeni Evropske konvencije

Medenica je ocijenila da je potrebno učiniti dodatne napore u cilju unaprjeđenja primjene standarda, što podstiče Odjeljenje Vrhovnog suda za praćenje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava i prava Evropske unije da nastavi sa svojim radom na polju praktične primjene Konvencije

194 pregleda0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
23.02.2018. 12:34h

U crnogorskim sudovima vidljiv je napredak u primjeni Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, u pogledu obrazlaganja odluka o pritvoru, kod odlučivanja o kontrolnim zahtjevima i u slobodi izražavanja.

To se navodi u Izvještaju o primjeni Konvencije u praksi Vrhovnog suda Crne Gore, koji je predstavljen na konferenciji u Kolašinu.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je kazala da to krunsko dostignuće Savjeta Evrope predstavlja za Crnu Goru nenadmašan dio pravnog poretka.

„Konstantna briga o zaštiti ljudskih prava je opredijelila Vrhovni sud Crne Gore da bliže prati primjenu Konvencije od crnogorskih sudova i preduzima aktivnosti na njenom unaprjeđenju“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u Izvještajuju je prvi put na kredibilan, efektivan i mjerodavan način razmotrena usklađenost prakse crnogorskih sudova sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

„Poštujući Ustav Crne Gore, a polazeći od potrebe za pozivanjem u presudama na odredbe Konvencije jednako kao na odredbe nacionalnog zakonodavstva, u slučajevima u kojima je to nužno, sagledavanje trenutne slike stanja je bio imperativ“, kazala je Medenica.

Ona je objasnila da je na listi zadataka Vrhovnog suda kontinuirani rad na informisanosti sudija o praksi Evropskog suda za ljudska prava i obukama o primjeni relevatnih standarda i pravnih tehnika.

Kako je navela, time se želi doprinijeti stvaranju povjerenja kod građana da crnogorski sudovi mogu kvalitetno zaštititi njihova prava garantovana Konvencijom, primjenom standarda Suda u Strazburu.

„Ohrabruje nas zaključak iz Izvještaja - da je u crnogorskim sudovima vidljiv napredak u pogledu primjene Konvencije, i to konkretno u pogledu obrazlaganja odluka o pritvoru, kod odlučivanja o kontrolnim zahtjevima i u oblasti slobode izražavanja“, kazala je ona.

Medenica je ocijenila da je potrebno učiniti dodatne napore u cilju unaprjeđenja primjene standarda, što podstiče Odjeljenje Vrhovnog suda za praćenje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava i prava Evropske unije da nastavi sa svojim radom na polju praktične primjene Konvencije.

Ona je kazala da je saradnja sa AIRE Centrom iz Londona i podrška Britanske ambasade u implementaciji ovog projekta od velikog značaja za Vrhovni sud Crne Gore i da su na tome zahvalni.

„Uvjerena sam da će projekat doprinijeti usavršavanju sudija najvišeg suda u državi u oblasti ljudskih prava i sloboda, a time i širenju primjene evropskih standarda u nižestepenim sudovima“, zaključila je Medenica.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocijenio da praksa crnogorskih sudova bilježi ozbiljne pomake u primjeni standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima u oblasti slobode izražavanja i ukazao na značaj njene dosljedne primjene prilikom odmjeravanja uslova za određivanje pritvora, uz neophodnost poštovanja pretpostavke nevinosti okrivljenih.

On je naglasio da se Evropska konvencija ne može tumačiti bez dobrog poznavanja prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Pažin je izrazio posebno zadovoljstvo kvalitetom Izvještaja i zaključio da predstavlja važnu publikaciju koja će biti orjentir u radu sudija", kaže se u saopštenju iz Vlade.

Vrhovni sud u saradnji sa AIRE Centrom, uz podršku Britanske ambasade, počev od 2015. godine, sprovodi projekat „Implementacija Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u sudovima u Crnoj Gori”.

Cilj projekta je stvaranje pravnog prostora zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i sloboda garantovanih Konvencijom.

Indikator uspjeha projekta jeste dostignuti nivo usavršavanja sudija, posebno sudija Vrhovnog suda Crne Gore, u oblasti ljudskih prava i sloboda, usvajanja evropskih standarda i njihove pune primjene u nacionalnom pravnom poretku.

Pored Medenice i Pažina, u uvodnom dijelu skupa govorila je programska menadžerka za Zapadni Balkan iz AIRE centra, Biljana Braithwaite.