Prinudni odmori i niže zarade prijete za 20.000 radnika

Poslodavci u slučaju potpunog prekida rada zaposlenima moraju isplaćivati naknade ne manje od 70 odsto od prethodnog šestomjesečnog prosjeka. Umanjena zarada ne može biti manja od minimalca

21340 pregleda7 komentar(a)
Ugostiteljstvo potpuno zatvoreno do prestanka opasnosti: Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović

U djelatnostima u kojima je zabranjen rad mjerama o suzbijanju širenja koronavirusa radi više od 20 hiljada zaposlenih, a mnogi poslodavci već donose odluke o upućivanju radnika na prinudne odmore sa umanjenim iznosima zarade.

Takva mogućnost postoji u Zakonu o radu i Opštem kolektivnom ugovoru (OKU), iako se više ne zove prinudni odmor već vanredna okolnost prekida rada bez krivice zaposlenog. Prema zakonu, u takvim okolnostima zaposleni ne može primati zaradu manju od 60 odsto svog prosjeka ugovorene zarade u prethodnih šest mjeseci, dok OKU taj procenat povećava na 70 odsto.

“Pod prekidom rada podrazumijeva se: prekid zbog problema u poslovanju poslodavca, prekid zbog zabrane obavljanja djelatnosti od strane nadležnog državnog organa, prekid uzrokovan prirodnim nepogodama i prekid u drugim slučajevima koji su predviđeni kolektivnim ugovorom. Poslodavac je dužan da zaposlenom uruči pisani akt koji sadrži: razlog za prekid rada, trajanje prekida rada i visinu naknade zarade”, navedeno je u zakonu.

S obzirom na to da je naredbom o sprečavanju širenja koronavirusa zabranjeno obavljanje djelatnosti u nekoliko oblasti, među kojima je ugostiteljstvo i hotelijerstvo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je upitano šta to znači za zaposlene, da li poslodavac mora da isplaćuje pune ili može i umanjene zarade, da li u ovakvim situacijama, kada je zbog više sile zabranjen rad, poslodavac može radnicima dati i otkaz i pod kojim uslovima...

“Kada je u pitanju primjena i način primjene instituta prekida rada bez krivice zaposlenog i načina isplate naknade zarade, zaposlenom pripada naknada zarade za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog prekida rada koji je nastao bez krivice zaposlenog u visini od 60% osnova za naknadu, koji čini njegova prosječna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu i ne može biti niža od minimalne zarade u Crnoj Gori (neto 222 eura). Ta naknada može da se isplati najduže četiri mjeseca u toku kalendarske godine, a kolektivnim ugovorom, odnosno ugovorom o radu može da se utvrdi i u većem iznosu”, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Unije slobodnih sindikata ukazuje da ova norma u zakonu predviđa potpuno obustavu rada kod tog poslodavca, a ne neki segment ili samo za grupu radnika.

“Da bi poslodavac iskoristio ovu normu mora da u potpunosti prekine rad i, prema zakonu, isplata umanjene zarade mora da važi za sve radnike. OKU je važeći tako da umanjena zarada može da iznosi najmanje 70 odsto prosjeka u prethodnih šest mjeseci”, naglasili su iz USS-a.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je preksinoć donijelo naredbu o obustavi rada na 15 dana za sve disko i noćne klubove, ugostiteljske objekate, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, dječje igraonice, fitnes i tržne centre, teretane, kladionice, kockarnice... Hoteli su djelimično obuhvaćeni zabranom, odnosno da usluge mogu pružati samo gostima prijavljenim u hotelu, a počinju i potpuno da obustavljaju rad, navodeći da nemaju dovoljno gostiju da bi mogli da rade.

Penzioneri se nadaju pomoći države

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) zatražila je od Vlade više pomogne ovoj ugroženoj populaciji.

Vlada Srbije je jednokratno svojim penzionerima isplatila po 4.000 dinara (odnosno 34 eura), a odložila ima je i obavezu plaćanja računa za struju, vodu i druge komunalije za februar, mart i april.

“Vijesti” čekaju odgovore iz nadležnih institucija Crne Gore o tome da li će oni nešto slično ponuditi da najstarija populacija prođe sa manje negativnih posljedica.

“Epidemija koronavirusa i mjere u vezi s postupkom kupovine životih namirnica će najviše pogoditi penzionersku populaciju, zbog slabe i loše ishrane, skupih i nedostupnih ljekova, ali i zbog ukidanja servisa gerontodomaćica koje su ranije značajno pomagale penzionerima”, kazao je predsjednik PIR-a Momo Joksimović.

On je podsjetio da su penzije povećane za 0,53 odsto ili “pola kilograma jabuka”, kao i da jednokratna pomoć najsiromašnijima penzionerima, koja je do sada dijeljena, od 30 eura ne znači mnogo.

Ne koristite privremenu zabranu rada za dijeljenje otkaza

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su upozorili da privremene mjere zabrane rada ne mogu biti osnov da poslodavac radnicima daje otkaze. Oni su naglasili i da ovakav prekid rada - prinudni odmor ne znači da poslodavac radniku može uskratiti redovan godišnji odmor u drugom periodu godine.

Prema podacima Monstata, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu radi 18 hiljada zaposlenih. U kladionicama i kockarnicama, prema podacima njihovih udruženja, radi oko dvije hiljade radnika i još toliko u ostalim privremeno zatvorenim djelatnostima.

Međutim, i mnoge druge djelatnosti smanjuju i prekidaju rad zbog nemogućnosti da organizuju rad usljed prekida rada partnera ili kupovine sirovina ili prodaje proizvoda u inostranstvu.

Ovakva situacija je posebno problematična za radnike koji imaju ugovore na po mjesec ili ugovore o djelu, jer ih poslodavac ne mora produžavati, kao i za one radnike koji su angažovani bez ugovora - “na crno”.